Tek.no

Nyhet

Nytt virus sprer seg gjennom Facebook-chatten

Kamuflerer seg som bildefiler.

Igor Kovalchuk/Colourbox, Facebook
24 Nov 2016 14:31

Det er en kjensgjerning at folk med dubiøse intensjoner finner stadig flere flere måter å spre ugagn på, og nå har Facebook-brukerne en ny grunn til å være forsiktige. Det norske nettstedet Datahjelperne rapporterer nemlig om et nytt virus som sprer seg via chat-funksjonen i Facebook.

Det nye viruset sendes til Facebook-brukere som en tilsynelatende uskyldig bildefil i vektorformatet SVG, men en nærmere analyse utført av Datahjelperne avslørte at filen i realiteten er en variant av trojaneren Nemucod.

Omtales av Microsoft som stor trussel

Nemucod er tidligere blitt omtalt av Microsoft og kan blant annet brukes til å installere andre programmer, inkludert skadevare, på enheten din uten at du vet om det. Microsoft beskriver trusselnivået til denne trojaneren som svært høyt.

Microsoft

I dette tilfellet kjøres det et javascript-program når du åpner den nevnte SVG-filen, og deretter vil brukeren tas videre til en nettside hvor du blir bedt om å installere en utvidelse til nettleseren Chrome. Å installere denne vil bidra til å spre problemet og utsette maskinen din for flere skadevare-programmer.

For å unngå trøbbel bør man altså utvise stor grad av varsomhet når det gjelder å åpne ukjente bildefiler, selv når avsenderen er mennesker du kjenner, og Chrome-tillegg som fremstår tvilsomme bør selvsagt heller aldri installeres uten videre.

For mer informasjon om den nye Facebook-trusselen kan du sjekke ut omtalen av viruset hos Datahjelperne.

Ukjente videofiler skal du også på vakt for: Denne videoen krasjer iPhone-telefonen din på fem sekunder »

(Via DinSide)

Les også
Derfor vil det snart dukke opp lengre videoer i nyhetsstrømmen din
Les også
Nytt løsepengevirus fjerner seg hvis du infiserer vennene dine først
Les også
Dette er «Events from Facebook»
Les også
NorSIS: – Du trenger ikke antivirus på mobilen din
Les også
Snart kan du kryptere Messenger-meldingene dine
Les også
Også Norge kan få aldersgrense på Facebook
annonse