Til hovedinnhold

Microsoft: – 139 kroner for å se film i Windows 10, takk

Bare hold på lommeboka. Slik fortsetter du å se DVD-er gratis.

Anders Brattensborg Smedsrud

Det å spille av DVD-filmer på datamaskinen er noe vi alle har tatt for gitt å kunne gjøre helt gratis de siste årene. Vi har jo allerede punget ut for en Windows-lisens og et DVD-drev, for ikke å snakke om de dyre filmene.

Om du håpet å fortsette å se DVD-filmer etter å ha oppgradert operativsystemet ditt til splitter nye Windows 10, da blir du nok skuffet.

Windows 10 er helt gratis for de fleste:
Disse nye funksjonene får du når du oppgraderer »

Koster 139 kroner

Microsoft har nemlig bestemt seg for å ta ekstra betalt for DVD-avspilling. Nærmere bestemt skal de ha 139 kroner for noe du hadde før du oppgraderte Windows.

DVD-avspillingsfunksjonen, som lenge var en integret del av Windows, har nå blitt skilt ut som en egen app som må kjøpes og lastes ned fra Windows Store.

Noen er likevel heldigere enn andre. Om du oppgraderer fra Windows 7 Home Premium, Professional, Ultimate, Windows 8, eller Windows 8.1 med Windows Media Center, da kan du nemlig få Windows DVD-avspilleren-gratis i en tidsbegrenset periode.

Det er verdt å merke at DVD-avspilleren ikke spiller av Blu-Ray-disker.

Med Microsofts dyre DVD-avspiller kan du se DVD-ene dine igjen, men det finnes heldigvis mange gratis alternativer.

Sparer lisensieringskostnader

Dette er selvsagt ikke et påfunn Microsoft har gjort for å være slemme, men heller et strategisk valg for å minske kostnadene knyttet til den dyre lisensieringen av en funksjon som stadig færre av oss faktisk bruker. DVD-avspilling baserer seg nemlig på en rekke patenter, og patentinnehaverne krever en lisensavgift på DVD-spillere eller andre produkter som benytter seg av koding eller enkoding av DVD-innhold.

Det trenger ikke koste deg noe som helst å se Christian Bale (for anledningen Patrick Bateman) i American Psycho, på DVD om du leter litt på Internett etter en annen avspiller.

Det er nemlig ikke til å komme bort fra at avspilling av fysiske formater, som DVD, de siste årene har falt kraftig tilbake for strømmetjenester og digitale distribusjonstjenester.

Nyere datamaskiner – og spesielt bærbare – selges dessuten i dag oftere uten et optisk drev enn med.

Det er dermed ikke ventet at alt for mange vil reagere negativt på Microsofts nyeste grep, og disse personene skal uansett huske på at Windows 10 er en gratis og frivillig oppgradering, kanskje nettopp på grunn av at Microsoft har kvittet seg med fordyrende kostnader som dette.

Gratis alternativer

Microsoft, som et stort og ansvarlig selskap, må betale lisensavgift for å tilby DVD-avspilling til kundene sine. Det har seg likevel slik at ikke alle respekterer kravet om lisensavgift ført av selskapene som oppfant DVD-teknologien.

Dessuten, etter at nordmannen Jon Lech Johansen – bedre kjent som DVD-Jon – knakk beskyttelsesmekanismen som skulle forhindre at du fikk spille av DVD-er uten å betale lisens først, har det nærmest blitt normen for andre mindre selskaper å tilby avspilling av DVD-filmer gratis – ettersom de ikke selv har noen kostnader.

Blant velrenommerte og gratis programmer som kan vise DVD-filmer finner vi Media Player Classic og Kodi – tidligre XBMC – hvor sistnevnte er et helt mediesenter fullspekket med nyttige tilleggsfunksjoner. VLC, som mange allerede benytter, kan også vise DVD-ene dine i Windows 10.

For deg som fortsatt foretrekker fysisk format kan det dermed være lurt å sjekke ut minst ett av disse programmene før du bestemmer deg for å bla opp for Microsofts løsning. En løsning som i beste fall fremstår som hederlig, men for de fleste anledninger helt unødvendig.

Vi har testet:
Windows 10 fungerer supert på nettbrett »

(Kilde: Microsoft)

annonse