Nyhet

Apple bannlyser sørstatsflagget etter skytetragedie i USA

Selskapet trekker alle spill som inneholder flagget fra App Store.

Den 17. juni ble en kirke i den amerikanske delstaten South Carolina rammet av en skyteepisode som endte med at ni mennesker ble drept. Drapsmannen, som var motivert av rasistiske holdninger, identifiserte seg med nasjonalflagget for den amerikanske føderasjonen, også kalt sørstatsflagget.

Siden har debatten om forbud mot flagget, som for mange fremdeles assosieres med nettopp rasisme, rast i USA. Som Apple Insider og Buzzfeed News melder har IT-giganten Apple har nå tatt en klar side i denne debatten og rett og slett bannlyst det kontroversielle flagget.

Konføderasjonsflagget er blitt enda mer kontroversielt etter skyteepisoden i USA, og nå bannlyses det av Apple. Foto: Steve Allen/Shutterstock.com

Fjerner apper fra butikken

I praksis betyr det at Apple har fjernet både spill og andre typer applikasjoner som inneholder flagget fra App Store, deriblant et antall spill som handler om den amerikanske borgerkrigen, hvor konføderasjonen representerte sørstatene.

Blant spilltitlene som er blitt fjernet er «Civil War» og «Ultimate General: Gettysburg». Utviklerne av spillene skal ha uttalt at flaggene i disse spillene kun ble brukt for å være historisk korrekte. Flagget skal imidlertid ikke ha blitt fjernet fra samtlige applikasjoner.

Må fjerne flagget fra appene

– Vi har fjernet applikasjoner fra App Store som bruker konføderasjonsflagget på en støtende eller ondskapsfull måte, som er et brudd på våre retningslinjer. Vi fjerner ikke applikasjoner som viser flagget i utdannelsesøyemed eller i historisk sammenheng, sa en talsperson fra Apple til Buzzfeed News.

Apple skal visstnok jobbe sammen med utviklere om å få de aktuelle appene tilbake igjen til app-butikken, men har bedt utviklerne om å fjerne flagget fra appene, eller eventuelt bytte dem ut med andre symboler.

Rydding også hos Amazon, eBay og Warner Brothers

Apple er ikke alene om å ta grep i etterkant av tragedien. Både eBay og Amazon har allerede ryddet hyllene for varer preget med sørstatsflagget. Flagget har dessuten hatt en sentral posisjon i serien og filmene i Dukes of Hazzard-universet, der det har prydet taket på filmbilen som har gått under navnet «General Lee». Warner Brothers har annonsert at flagget skal vekk fra filmeffektene som blir solgt. Om bilen vil beholde navnet til sørstatsgeneral Robert E. Lee er foreløpig ikke klart.

Lurer på hvilke apper du bør skaffe deg? Her er våre anbefalinger »

Les også
Apple ble varslet om digert sikkerhetshull – valgte å ikke gjøre noe
Les også
Frister iOS 9? Nå gjør Apple det lettere å gå over fra Android
annonse