Nyhet

– Fremtiden for SSD er PCI Express

Vi må komme oss vekk fra SATA, tenker OCZs markedssjef Joost van Leeuwen.

Hardware/Taipei: Under årets Computex-messe har det vært relativt stille rundt de store SSD-produsentene. Siden 6 GBit/s-grensesnittet og Sandforce-kontrolleren sparket ytelsen på den gjennomsnittlige SSD-en til godt over 500 MB i sekundet på CeBIT i 2011, har det liksom ikke vært de store overskriftene rundt nyere generasjoner minnedisker.

Problemet staves SATA, om vi skal følge tankegangen til OCZs markedssjef Joost van Leeuwen.

– Jeg tror dagens SATA-standard på 6 Gbit/s blir den siste generasjonen SATA vi får se på SSD-er. Problemet er at vi allerede i dag har nådd grensen for hva den kan klare av hastigheter. Og det finnes ingen ny og raskere SATA-generasjon på trappene – så her vil makshastigheten lenge stå på stedet hvil med 600 megabyte i sekundet, slo han fast under en liten prat på OCZs avskjermede stand.

– Det er selvfølgelig mulig å utvikle noe nytt for å dekke behovet for større båndbredde, men faktum er at teknologien vi trenger finnes allerede i dag: PCI Express, fortsatte van Leeuwen.

Vi innser at han har et poeng. Den grommeste SSD-ytelsen vi har sett var i et oppsett med dedikerte RAID-kontrollere – alle over PCI Express. Og OCZ har allerede selv vist at dette kan gjøres med sin PCI Express-drevne RevoDrive.

Ikke bare for stasjonære

På en moderne stasjonær PC vil du i de fleste tilfeller finne ledige plasser til et ekstra PCI Express-kort eller to. Sånn sett ser vi ikke noe stort problem i å gå fra SATA til PCI Express for enda råere SSD-ytelse.

Men hva med bærbare datamaskiner, lurte vi.

– Bærbare er et problem, innrømte van Leeuwen.

– Her burde vi kunne bruke Mini PCI Express, men hele industrien er opphengt i SATA. Mulighetene er derfor vidt forskjellige fra bærbar til bærbar. Vi ønsker oss et standardisert system her, men slikt vil ta tid å få på plass, konstaterte han.

Forsetter med SandForce

Mens OCZ venter på at resten av bransjen skal se lyset med PCI Express, jobber de selvsagt videre med sine mange SATA-enheter. Og det er ikke bare de nye SSD-ene med OCZs egne Indilinx-kontrollere som får oppmerksomhet.

– Vi har fått et godt forhold til SandForce, og vil fortsette samarbeidet, forsikrert van Leeuwen.

Men hvorvidt Sandforce har noe nytt og spennende på gang, hadde han visstnok ikke noe kjennskap til.

Thunderbolt kommer

Vi fikk også se OCZs eksterne SSD med Thunderbolt-grensesnittet, som har fått navnet Lightfoot. En hastighet på opp mot 750 MB i sekundet betyr at også denne bruker PCI Express-grensesnittet med kontrolleren Kilimanjaro.

Lightfoot fikk vi faktisk kikke på allerede i vinter, men nå er den noen hakk nærmere lansering. Selve maskinvaren skal være mer eller mindre klar, mens det fremdeles gjenstår litt jobb med fastvaren (firmware).

Vi er på Facebook!

Lightfoot skal etter planen slippes i løpet av høsten. Prisene er ikke klare, men den blir ikke akkurat billig, opplyste Joost van Leeuwen.

Les også
Samsung har sluppet en lynrask SSD for bærbare
Les også
Disse SSD-ene er mest populære
Les også
Toshiba slipper SSD-er med verdens minste minne
Les også
Laptopen blir som ny for 800 kroner
Les også
– SSD konkurrerer ikke mot harddisken
annonse