Til hovedinnhold

Hvor billig er Telenor Swap-dealen for deg?

Vi har sjekket noen eksempler.

Montasje: Tek.no

Telenor har nå lansert en tjeneste de kaller Swap. Kort fortalt er dette en nedbetalingstjeneste over 24 måneder, hvor du kan skifte ut mobilen din hvert år.

Du kan med andre ord skifte til ny mobil etter 12 måneder, uten at det koster deg noe ekstra.

Les mer her: Slik funker Telenor Swap »

Ser vi på Telenors nettsteder kan du for eksempel få en splitter ny iPhone 6S med 64 GB lagringsplass til 399 kroner i måneden. I tillegg må du ha et Telenor-abonnement – standardvalget er Telenor Frihet til 399 kroner i måneden. Det gir en total månedspris på 798 kroner for mobilen med abonnement inkludert. Etter et år med denne ordningen kan du bytte telefonen din til en nyere modell.

Ved første øyekast virker dette jo forlokkende, spesielt om du er av typen som skifter ut telefonen hyppig. Men er det egentlig en god deal?

Vi sammenligner

Dette har vi sammenlignet:

  • Ett år med Swap-abonnement (telefon + abonnement)
  • «Vanlig» mobilnedbetaling over 12 måneder med abonnement inkludert
  • Vanlig kjøp av mobiltelefon, ingen nedbetaling, og eget valgfritt mobilabbonement

Grunnen til at vi gjør sammenligningen med ICE, er fordi selskapet har vist seg å være aggressive på pris på sine abonnementer. Samtidig har de lansert salg av pakker med mobil og abonnement som angivelig skal gi en billig total for forbrukerne. For å finne billigste pris på mobil og abonnement brukte vi Prisguide.no og vår egen tjeneste Billigste Mobilabonnement.

Prisene er hentet inn i dag, den 6. juni 2016 klokken 14.00.

Dette koster det deg å ha telefon + abonnement i 12 måneder:

Priser inkludert 5 GB-abb for 12 månederApple iPhone 6S 64 GBSamsung Galaxy S7 Edge 32 GBHuawei Mate 8Sony Xperia XFår beholde telefonen
Telenor Swap inkludert Frihet 5 GB9 576,-9 216,- *8 256,-7 776,-*-
ICE med delbetaling av mobilen11 988,-9 588,-8 388,-8 988,--
Beste nettpris på telefon med billigste 5 GB-abonnement10 478,-9 978,-8 278,-8 773,--

* Inkludert tilbehørspakke
** Kan skifte ut mobilen i ny Swap-deal.

Ikke for deg som vil selge mobilen igjen

Den store forskjellen i tabellen ovenfor er at du aldri vil eie telefonen din dersom du velger å skifte den ut når det har gått 12 måneder med Telenor Swap. Dermed mister du sjansen til å selge den, eller bruke den som sekundærtelefon. Hvis du vil beholde mobilen er du nødt til å betale den ned i 24 måneder. Som du kan se i tabellen nedenfor er dette veldig kostbart.

Er det dog slik at du ikke har behov for et eierskap til telefonen din, kan du faktisk spare en del hundrelapper på totalen i løpet av et år.

Men tar vi med faktoren om at du faktisk får beholde telefonen til odel og eie i de to andre alternativene, vil regnestykket bli annerledes. Kjøper du for eksempel en iPhone 6S selv og finner det billigste mobilabonnementet, betaler du 902 kroner mer sammenlignet med Swap-pakken til Telenor. Forskjellen er dog at du eier telefonen med det førstnevnte alternativet, og kan tjene flere tusen kroner ved å selge den igjen.

Telenor Swap er med andre ord billigere dersom du ser bort fra bruktverdien på telefonen etter et år, men totalsett vil du tape penger om du tar med alt i regnestykket – gitt at du faktisk selger telefonen etter et år. For eksempel vil du kunne selge en pent brukt iPhone til flere tusen kroner på bruktmarkedet, som du kan bruke på din neste mobil.

Enorme forskjeller etter 24 måneder

Telenors nye Swap-tjeneste er åpenbart myntet på deg som liker å skifte telefon ofte. Men hva om du faktisk vil eie telefonen ved å betale den helt ned?

Nedenfor ser du den tilsvarende tabell som den over, men nå har vi tatt med kostnadene for å betale ned telefonen via Swap, og samtidig lagt til kostnadene for abonnement på de ulike alternativene for totalt 24 måneder.

Dette er et eksempel, og avhenger av at prisene på de ulike abonnementene og prisene på telefonene holder seg på dagens nivå.

Dette koster det deg å ha telefon + abonnement i 24 måneder:

Priser inkludert 5 GB-abb for 24 månederApple iPhone 6S 64 GBSamsung Galaxy S7 Edge 32 GBHuawei Mate 8Sony Xperia XFår beholde telefonen
Telenor Swap inkludert Frihet 5 GB20 112,-18 432,- *16 512,-15 552,- *-
ICE med delbetaling av mobilen15 576,-13 176,-11 976,-12 576,--
Beste nettpris på telefon med billigste 5 GB-abonnement13 466,-12 966,-11 266,-11 761,--

*Inkluderer tilbehørespakke

Som du kan se av tabellen ovenfor, er det lite poeng i å gå for Telenors Swap dersom du velger å betale ned telefonen fullt ut. Riktignok vil du beholde telefonen etter 24 måneder, på lik linje som du får med ICE etter et år, og således vil bruktverdien ikke lenger spille noen stor rolle.

Likevel ser du at mye av prisforskjellen skyldes at du betaler ned telefonen over ytterligere 12 måneder. Men også abonnementsprisen begynner å sette sine spor på totalen.

Mens du betaler 399 kroner per måned for Frihets-pakken med 5GB data hos Telenor, koster tilsvarende pakke 299 kroner hos ICE og 249 kroner hos Chili Mobil.

Usikker på hvilket abonnement som er billigst?
Sjekk vår tjeneste, Billigste Mobilabonnement »

annonse