Tek.no

Nyhet

Nå har Intel offisielt skrudd ned tempoet

Vekk med «tick tock», nå har prosessen fått enda et trinn.

Intel
23 Mar 2016 11:14

Det har gått rykter om at Intel ville sakke ned tempoet en stund. Produsenten har så langt fulgt en såkalt «tick tock»-syklus, der annenhver nylansert prosessorvariant har blitt laget med krympet produksjonsteknologi eller oppdateringer i arkitekturen. Nå går Intel over til en ny og tredelt syklus i stedet.

Det er Engadget som melder om bekreftelsen som har kommet i form av en 151 sider lang årsrapport til Intel-aksjonærer.

Tre serier om gangen

Rent praktisk betyr det at der Intel før slapp to nye brikkeserier basert på hver nye produksjonsteknikk, vil de nå slippe tre serier. I dag produserer Intel brikker basert på 14-nanometer-teknologi, med Kaby Lake-brikkene som tredje serie på vei ut, etter Broadwell og Skylake. I det gedigne dokumentet står det at vi må forvente tre slike serier også ved overgangen til 10-nanometer-teknologi.

I den nye rytmen starter man med at produksjonsprosessen krympes ytterligere. I neste serie brikker møter vi ny arkitektur, før den tredje serien skal inneholde optimaliseringer. Akkurat hvor store forbedringer det vil være snakk om fra steg til steg er vanskelig å si. Engadget spekulerer i sin sak om at optimaliseringstrinnet kun vil gi mindre ytelsesforbedringer.

Stadig vanskeligere å krympe teknologien

Så langt har Intel klart å oppfylle Moores lov som har spådd en fordobling av antall transistorer hvert annet år. Men etter hvert som produksjonsteknikken krymper dukker det opp utfordringer.

Broadwell-brikkene som var de første til å bli produsert på Intels 14-nanometers teknikk ble forsinket på grunn av lavt produksjonsutbytte. For få av de ferdige prosessorene virket.

Nå venter vi altså på Kaby Lake som etter alt å dømme er optimaliseringsomgangen på 14 nanometer, før Cannonlake-brikkene blir først ut på 10 nanometers produksjonsteknikk. Ifølge rykter kan det drøye helt til 2020 før vi får se Intel-produkter med produksjonsteknikk på 7 nanometer.

Vil du vite mer om Kaby Lake? Her finner du noen av ryktene om den kommende brikkeserien »

Les også
Intel skal trolig utsette krympingen til 10 nanometers prosessorer enda en gang
Les også
– Både AMD og Intel utsetter sine nye prosessorer
Les også
Ny arkitektur og nye Pentium- og Celeron-prosessorer fra Intel
Les også
Intels neste prosessorplattform kommer allerede neste år
Les også
Intel snur om overklokking
Les også
Intel drøyer til 2020 med neste krymping
Les også
Ny topprosessor skal krympes rekordmye
annonse