Nyhet

Nettbutikken Amazon vil ha en slutt på falske produktanmeldelser

Kjøp av positive anmeldelser er blitt et problem for nettbutikk-giganten.

For å gi forbrukere mulighet til å foreta informerte valg i mylderet av produkter som selges på Internett er brukeranmeldelser blitt en uunnværlig ressurs. Det finnes imidlertid måter å omgå dette systemet på, nemlig ved at produsenter rett og slett betaler for positive anmeldelser for å gjøre produktene sine mer attraktive. Dette vil nettbutikk-giganten Amazon nå ha slutt på.

Som Cnet og Seattle Times melder har Amazon nemlig nå gått til søksmål mot flere nettsider som selskapet mener tar betalt for å skrive positive anmeldelser av produkter som tilbys hos den store nettbutikken.

Anmeldelser er det mange av på Amazon, og en del kan være falske. Foto: Skjermdump/Amazon.com

Svekker tilliten

Bakgrunnen for søkmålet er at slik anmeldelser ifølge Amazon bidrar til å svekke tilliten til brukeranmeldelsene, som igjen undergraver tilliten til nettbutikken som sådan og skader selskapets omdømme. Søksmålet retter seg mot fire ulike nettsider, og skal være det første i sitt slag fra Amazons side.

Amazon skal ha investert store summer i systemer som skal verifisere autensiteten til brukeranmeldelsene og luke ut villedende og falske anmeldelser, men har altså ikke klart å etablere et idiotsikkert system. Ifølge Amazon har det utviklet seg et stort «økosystem» utenfor Amazons kontroll for produksjon av falske, positive anmeldelser.

Søksmålet retter seg først og fremst mot personene bak nettstedene buyazonreviews.com og buyamazonreviews.com. Ifølge Amazon skal personen bak førstnevnte ha instruert selgere om å sende tomme pakker for å lure Amazon til å tro at anmeldelsen kommer fra en reell kunde og dermed er legitim.

Benekter anklagene

Mannen bak buyamazonreviews.com har benektet at kjøp av falske anmeldelser finner sted, men at nettstedet derimot selger ærlige og objektive anmeldelser av produktene. Han bedyrer at nettstedet kun setter selgere i kontakt med kjøpere som er villige til å skrive anmeldelser, mot at kjøperne får en rabatt.

Anmeldelsene selges visstnok for mellom 19 og 22 dollar per stykk. Amazon saksøker for øvrig også anmeldelsesnettstedene for brudd på opphavsretten for å ha brukt Amazons navn og logo uten tillatelse. Med søksmålet ønsker nettbutikken både å få en slutt på dette og salget av anmeldelser.

Amazon skal kanskje snart begynne å levere pakker med droner: Selskapet har nå fått lov til å teste ut dronene »

Les også
EU tvinger Amazon til å punge ut 2,3 milliarder kroner
Les også
Amazon får lov til å teste dronelevering
Les også
Amazon vil 3D-skrive varer i lastebiler på vei til kundene
annonse