Til hovedinnhold

Nå går de i graven for godt

Men det finnes mange alternativer til de små bærbare maskinene.

Selv om verden ikke gikk under i 2012, endte året med dommedag for minibærbare datamaskiner. Til tross for at markedet ble sjarmert i senk med introduksjonen av Asus Eee, har etterspørselen etter små, billige datamaskiner spesielt tilpasset nettsurfing falt kraftig de siste årene.

For bare noen måneder siden fremdeles var det likevel noe optimisme å spore blant minibærbar-produsenter. Nå er det imidlertid klart at de siste to av disse – Asus og Acer – har bestemt seg for å kutte ut sine modeller. Begge produsentene har uttalt at så snart de har tømt lagrene er «netbook-æraen» offisielt forbi.

Skulle du ha lyst på en ekte – om enn svak – PC, med skjerm på størrelse med et nettbrett, og i grovt sett samme priskategori, bør du altså handle relativt raskt. Norske leverandører har fremdeles en del på lager, men disse lagrene vil altså neppe få særlig med påfyll.

Ultraportable og hybrider

Enkelte trekker frem ultraportable bærbare som medvirkende til den minibærbare datamaskinens død. Dette kan virke litt malplassert, da ultraportable både har andre bruksområder og befinner seg på helt motsatt side av prissjiktet. For å ta et par tilfeldige eksempler koster den minibærbare Asus Eee PC X101CH rundt 2000 kroner, mens den ultraportable Samsung 900X3C-A01 har en prislapp opp mot 11 000 kroner.

Selv om ultraportable fortsatt ikke kan skilte med overveldende høye salgstall er de altså rettet mot et helt annet marked enn de minibærbare har vært. Dette til tross for at begge kategoriene kjennestegnes av å være mindre, på hvert sitt vis, enn en «vanlig» bærbar PC.

Hva som da vil fylle de minibærbares sko fremover gjenstår å se. Det skjer mye spennende med nettbrett, og hybridløsninger med eget tastatur ser ut til å kunne være én mulig arvtager.

Som indikert av at Eee-navnet nå og da dukker opp i tilknyttede pressemeldinger kan Asus sin Transformer-serie ha overtatt mye av selskapets kompetanse på minibærbare, og noen av Acer sine Iconia-modeller ser ut til å bygge på samme lest som deres nå avgåtte PC-modeller.

Mange utfordringer

Det er flere faktorer som har påvirket den minibærbare PC-ens endelikt, som blant annet den britiske avisen The Guardian påpeker.

Det ene er at forskjellen på en vanlig bærbar og en minibærbar har blitt mindre – og det samme har prisforskjellen. Skjermene har vokst fra rundt 7 tommer til over 10 tommer, og istedet for en bitteliten Flash-basert lagringsenhet kjører de fleste i dag harddisker på flere hundre gigabyte.

Likevel har skjermoppløsningen holdt seg lav, ytelsen traurig og batteritiden i beste fall middelmådig. I konkurranse med nettbrett og billige «normale» bærbare ble dette åpenbart for dårlig for mange.

En annen utfordring ble introduksjonen av Windows istedet for Linux som operativsystem. Dette kom blant annet som følge av at forbrukere ønsket å kjøre sine kjente og kjære programmer.

Uavhengig av hvordan Windows-introduksjonen påvirket de minibærbares ytelse, fikk også produsentene lavere fortjeneste per solgte enhet. Når man så legger til en global økonomi i laber forfatning, ender man med et marked hvor minibærbare ikke ble vurdert å ha livets rett.

(Kilder: Digitimes, Guardian)

annonse