Til hovedinnhold

Apple iPhone 8 og iPhone 8 Plus er lansert

Oppgraderte over hele linjen.

Klokka 19:00 i kveld gikk Apples årlige iPhone-lansering av stabelen, og som navnet tilsier var det telefoner det først og fremst skulle handle om i kveld.

Arvtagerne til dagens iPhone 7 og iPhone 7 Plus heter – ikke overraskende – iPhone 8 og iPhone 8 Plus, og har et gjenkjennelig design.

Vel, for det meste gjenkjennelig – nå har det kommet til glass på baksiden av både iPhone 8 og iPhone 8 Plus – akkurat som forventet.

Dermed hiver den seg med i samme design-retning som mange Android-mobiler, ikke minst Samsungs Galaxy S8-serie.

Alumniumsrammen er stadig av 7000-serien, og glasset skal være forsterket av stål. Apple selv hevder glasset skal være det sterkeste som noensinne har stått i en mobiltelefon.

Et nytt Retina-panel har man også montert, og i tillegg til både 3D Touch og True Tone skal hele panelet være bedre. Man har også stereohøyttalere i både topp og bunn, slik man har hatt på iPad-ene en stund.

...og nå får vi trådløs lading!

Apple satser på en trådløs fremtid..

Foruten glasset bak på de nye iPhonene er altså designet nokså likt som før – men glasset er allikevel svært viktig. Nå får nemlig iPhone for første gang trådløs lading innebygget, gjennom den generiske Qi-standarden.

Apple selv tilbyr for øyeblikket ikke egne ladere, men har samarbeid med eksempelvis Belkin og Mophie.

Store endringer også på innsiden

Men på innsiden har det skjedd mye, på nesten alle fronter. Ikke minst i form av den nye A11 Bionic-prosessoren, som skal yte langt bedre enn den aldrende A10 Fusion-brikken. Dermed burde den ligge an til å være en av de desidert kraftigste mobilprosessorene på markedet.

Her snakker vi om seks kjerner, der de to høyytelseskjernene skal yte 25 prosent bedre enn de tilsvarende i forrige generasjon, mens de strømgjerrige skal yte hele 70 prosent bedre enn før.

Apple har også for første gang designet sin egen grafikkbrikke i prosessoren. Denne skal yte svært godt sammen med Apples Metal 2-API for grafikktunge oppgaver.

Med tanke på hvor godt Apples A10X Fusion-brikke allerede ytte, er det liten tvil om at den nye brikken også vil hevde seg godt mot konkurrentene.

Nye og mer lyssterke kameraer

Prosessoren har også fått enda bedre spesifikasjoner i forhold til kameraet, som nå skal ha bedre støykontroll og bedre autofokus. Kameraet i iPhone 8 i seg selv skal kunne ta inn 85 prosent mer lys med en helt ny sensor, som fortsatt knipser i 12 megapikslers oppløsning.

iPhone 8 Plus får som i forgjengeren to linser, men nå er de oppgradert til blenderåpning f/1,8 og f/2,8, da altså henholdsvis med den vanlige linsen og med zoom-linsen – og fortsatt med 12 megapikslers oppløsning. Apple viet igjen tid til portrettmodusen, som skal ha enda bedre dybdeeffekt enn tidligere.

Kanskje viktigere er det at kameraet ved hjelp av sanntidstilpasning nå skal kunne tilpasse bildene dine enda bedre i forhold til lyset rundt, slik at resultatet blir mer naturlig. Etter at du har tatt bildet, kan du også selv velge andre moduser, om du vil ha større egenkontroll eller vil leke deg med kunstneriske moduser.

Apple hevder også at iPhone 8 er den beste videotelefonen noensinne, og nytt av året er at du blant annet kan ta opp i 4K med 60 bilder per sekund. I tillegg kan du nå også ta opp i 1080p-oppløsning med hele 240 bilder per sekund for relativt høyoppløst saktefilm.

iPhone 8 skal koste fra 699 dollar og oppover, mens iPhone 8 Plus skal få en startpris på 799 dollar. De blir tilgjengelige med 64 og 256 GB lagring.

Fokus på utvidet virkelighet

Litt interessant er det også at Apple hevder at alle telefonene skal ha fått kameraene individuelt kalibrert i fabrikken, og at man har fokus på spilling via utvidet virkelighet.

Apple hevder at man gjennom deres AR-Kit skal få stor glede av dette, og blant de mer interessante tingene de viste frem var en funksjon der man kunne peke kameraet opp på nattehimmelen og få oppmarkert stjernetegnene der kameraet gjenkjente dem.

I tillegg skal telefonen nå kunne bruke posisjonen og bevegelsene dine i virkeligheten til å styre spillmekanikk i visse spill.

I tillegg har Apple økt både minnet og lagringsplassen fra forgjengerne, og selvfølgelig også installert iOS 11 rett ut av boksen.

Vil du få med deg alt Apple lanserer?
LIVE: Her har vi livedekning av Apples lansering »

annonse