Nyhet

Google kan ha fjernet en milliard sider

Søkemotoren fjerner stadig flere sider fra søket. Snart er tallet to milliarder.

Hvert dag blir Google bedt om å fjerne søkeresultater som på en eller annen måte kan krenke rettighetshaveres innhold på nett. Etter at søkeselskapet i 2012 begynte å logge hvor mange resultater de ble bedt om å fjerne har tallet nå passert én milliard, det melder Torrent Freak.

Mange millioner i uka

Antall ukentlige forespørsler om fjerning av søkeresultater til Google fra rettighetshavere siden 2012. Foto: Google

1,8 millioner søkeresultater ble i oktober 2012 ønsket slettet hver eneste uke. Forrige uke hadde dette antallet steget til vanvittige 14,6 millioner, og trenden er kraftig stigende. Om trenden fortsetter er det kun snakk om måneder før Google når en ny milepæl: To milliarder innrapporterte nettadresser.

Bak forespørslene står enten opphavsrettseiere selv eller organisasjoner som jobber på deres vegne. Selv om Google ikke forteller nøyaktig hvor mange søkeresultater som faktisk blir fjernet på oppfordring fra disse, skriver selskapet at de allerede i 2011 godtok 97 prosent av forespørslene. Det er ingen grunn til å tro at prosentandelen har sunket, ettersom det i hovedsak er automatiserte prosesser som bestemmer om en sletteforespørsel blir tatt til følge eller ei.

Flere av disse nettstedene består nesten utelukkende av opphavsbeskyttet innhold som er rapportert av rettighetsorganisasjoner.

Fra Googles egen innsynsrapport kan vi se at det – ikke helt overraskende – er ulike fildelingsnettsteder, «filelockers» og torrentsider – som angripes av rettighetshaverne. Altså nettsider som assosieres med ulovlig distribusjon av opphavsbeskyttet innhold.

Nesten bare piratmateriale

Google har regnet seg frem til at de har mottatt sletteforespørsler for mer enn 50 prosent av total-URL-ene til sider som rapidgator.net, torrenthound .com og upload.net. For nettsidene thepiratebay.se og torrentz.eu har Google mottatt anmodninger om at mellom 3,6 millioner og 7 millioner resultater skjules fra søk.

Mens vi finner flere kjente navn på listen av nettsider som ønskes skjult fra Google-søket, finner vi like kjente navn i protokollen over hvem som rapporterer disse sidene til Google. Selskaper som Warner Bros, HBO og Fox, samt musikkinteresseorganisasjoner som RIAA, er tungt representert.

Så mye kode består hele Google av:
Mengden vil kanskje overraske deg »

Vil ikke fjerne hele domener

Nettsider som Google mottar mange rapporteringer på, får generelt lavere rangering i søkemotoren deres, i tillegg til at enkelttreff selvsagt blir skjult.

Google avstår kontant fra å fjerne hele domener fra indeksering, enn så fulle av opphasbeskyttet materiale de kan være. Det ville være både inneffektivt og kunne føre til sensur av lovlig materiale, skriver selskapet.

Søkegiganten er likevel svært så velvillig til å handle mot spesifikke nettsider, for som de skriver videre:

– Vi mottar rapporter for en brøkdel av alle nettsidene vi indekserer, og selv om dette tilsvarer millioner av sider hver uke bruker vi kun seks timer på behandlingen av forespørslene.

Som TorrentFreak skriver, mener Google at det massive antallet sider som er fjernet fra søket deres viser at strategien med innrapportering av enkelt-URL-er fungerer. Den tanken deler imidlertid ikke rettighetsbransjen, som konkluderer med at situasjonen er ute av kontroll.

Hemmelig notat lekket:
Slik planlegger bransjen å stoppe piratene nå »

(Kilder: Torrent Freak, Google)

Les også
Google fjerner piratlenker som aldri før
Les også
Google fjerner piratlenker som aldri før
Les også
Google fjerner nå 1500 piratlenker i minuttet
Les også
Pirate Bay-grunnlegger: –Til helvete med piratbevegelsen
Les også
Knapt noen musikkpirater under 30 igjen i Norge
Les også
Ekstrem økning i antall fjernede «pirat»-lenker for Google
Les også
Hemmelige planer for å stoppe pirater har lekket
annonse