Til hovedinnhold

Kunde «stjal» vare fra Amazons høyteknologiske butikk ved et uhell

– Ekstremt sjelden feil, sier Amazon.

Nylig åpnet nettbutikkgiganten Amazon en ny dagligvarebutikk som ved hjelp av avansert teknologi gjør det mulig å bare ta varene sine å gå, uten køer og ekspeditører. Det viser seg imidlertid at teknologien ennå ikke er 100 prosent pålitelig.

En journalist fra den amerikanske nyhetskanalen CNBC som var blant de første til å teste ut konseptet fikk nemlig med seg en gratis vare fra butikken ved et uhell.

Journalisten hadde handlet en hel pose full av varer og oppdaget etter å ha forlatt butikken at én yoghurt-kopp ikke hadde blitt registrert på den virtuelle kvitteringen.

Skal være ekstremt sjeldent

Vedkommende sa ifra Amazon like etter for å «tilstå» det ufrivillige tyveriet og fikk beskjed om å beholde gratisvaren med den begrunnelsen at slike hendelser visstnok er særdeles sjeldne.

– Det skjer så sjeldent at vi ikke engang brydde oss om å bygge inn en funksjon som lar kunder fortelle oss om slike hendelser. Så takk for at du var ærlig og sa ifra. Jeg har gjort dette i ett år og har ennå til gode å oppleve feil, sa visesjefen for Amazon Go, Gianna Puerin, i svaret til CNBC-journalisten.

Amazon Go har vært i betatesting av Amazons egne ansatte helt siden desember 2016, da konseptet først ble kunngjort, og skulle dermed være ganske grundig utprøvd.

Bruker kun en app og kunstig intelligens

Det nye butikkonseptet fungerer ved at kundene benytter en egen Amazon Go-applikasjon på mobilen for å få tilgang til butikken. Deretter kan man ta det man trenger fra hyllene, og ved hjelp av datasyn, avanserte sensorsystemer og annen «kunstig intelligens»-teknologi registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn.

Når du forlater butikken legges alle varene i den virtuelle handlevognen sammen, og deretter belastes Amazon-kontoen for varene samtidig som en kvittering sendes til mobilappen. Det er ennå uvisst når vi eventuelt får se Amazon Go på våre breddegrader, men det har kommet tegn på en fremtidig europeisk lansering.

Amazon har også begynt med pakkelevering ved hjelp av droner »

Les også
Amazon-sjefen bygger en klokke som skal vare i 10 000 år
Les også
Amazon har lansert en høyteknologisk butikk hvor du bare kan ta varene dine og gå
Les også
Amazon har lansert butikk hvor du bare kan ta varene dine og gå – nå kommer de kanskje til Europa
Les også
Denne daglivarebutikken styres kun av kunstig intelligens
annonse