Nyhet

Klare tall fra Steam: De fleste spillere har svakere maskinvare enn mange tror

Vi nordmenn er i en særstilling i verden, med generelt høye lønninger og mye fritid. En konsekvens av dette er at vi har utviklet en kronisk forkjærlighet for den aller siste teknologien og vi klikker oss inn for å lese om det som kan krype og gå av toppmodeller.

Denne uken slapp Steam fersk statistikk over hvilken maskinvare spillere har i sine rigger rundt om i verden. Statistikken vil nok gi noen dataentusiaster en liten realitetsorientering.

For, fra statistikken blir det klart at resten av kloden ikke akkurat sitter og nipper på stolkanten og venter på nye toppmodeller slik vi ofte gjør og at oppgradering av datautstyret ikke er en hverdagslig greie.

GTX 1060 valser over RX 580

Nvidia eier markedet og innehar de 14 første plassene på Steams toppliste. Men AMD er på gang i det minste.

På ett område står det imidlertid nokså godt til. Det mest populære grafikkortet er nemlig Nvidias relativt nye mellomklassekort, GTX 1060, som hele 12,3 prosent av Steam-spillerne setter sin lit til. På plassen bak finner vi budsjettkortet GTX 1050 Ti, før kort fra tidigere generasjoners budsjett- og mellomklasse følger.

Kort som vel må antas å være svært populære i Norge, som GTX 1070 og GTX 970, har bare en utbredelse på henholdsvis 3,7- og 3,5 prosent i verden.

Verdens kraftigste grafikkort for spilling, GTX 1080 Ti, finnes i knappe 1,2 prosent av Steam-spillernes maskiner.

Interessant nok innehar Nvidia de 14 (!) første plassene på Steams toppliste før vi ser snurten av en konkurrent. Da er det også bare snakk om en integrert grafikkløsning fra Intel. Nvidias erkerival, AMD, kan notere seg at deres mest populære grafikkort, fra R7-serien deres, har under gunsten til under én prosent av verdens Steam-spillere.

Mellomklassekortet RX 580, som AMD satte sin lit til skulle stjele kunder fra Nvidias GTX 1060, finner vi at holder hus i så lite som 0,3 prosent av Steam-spillernes rigger.

Totalt sett har Nvidia en soleklar nummer én-posisjon innen grafikkort, med 75 prosent av markedet. Dette er foran AMD med 15 prosent og Intel med nær 10 prosent. AMD er for øvrig på vei opp og har den siste tiden stjålet 6,7 prosentpoeng på Nvidia siden bunnåret 2017.

Flertallet har minst fire kjerner

Intel eier fortsatt prosessormarkedet, men her blir AMD en svært farlig konkurrent fremover.
To- og firekjernede prosessorer det det som gjelder hos Steams verdensboere.

Ikke overraskende har Intel prosessormarkedet i sin hule hånd. AMD viser imidlertid svært gode takter der de har gått fra en markedsandel på kun 8,3 prosent i fjor til 16 prosent nå i april.

Det er altså snakk om en dobling på noen knappe måneder for AMD, noe både Ryzen- og Threadripper-lanseringene selvsagt skal ha sin del av æren for.

Et flertall av Steam-spillere, eller 6 av 10, har nå en prosessor med minst fire kjerner. Fortsatt sitter imidlertid 3 av 10 Windows-brukere med en tokjernet prosessor.

AMD slår tilbake:
Tar spennende grep med Ryzen »

Full HD-skjermer dominerer

Når det kommer til skjerm og skjermoppløsning står det ikke så bra til. Over 10 år etter at det ble «standardoppløsning» for PC-spill er det fortsatt Full HD, eller mer spesifikt 1920x1080p, som dominerer. Utbredelsen til Full HD-oppløsningen er imidlertid nedgående.

1440p-skjermer, som det satses veldig på blant norske nettbutikker, finner vi hos i overkant av tre prosent av Steam-spillerne. I den sammenheng er det kanskje ikke så overraskende at skjermer med 4K-oppløsning ikke finnes i mer enn omtrent én prosent av Steam-spilleres hjem.

Om du først skal ha Full HD bør dette være på plass:
Samletest av billige og raske FreeSync-skjermer »

Nesten 4 av 10 Steam-brukere har åtte gigabyte minne, og noe overraskende ser det ut til at nesten like mange faktisk har over 12 gigabyte minne.

Den mest populære Windows-versjonen er nå Windows 10 med 55 prosent av maskinene, med Windows 7 på en annenplass godt bak. Bare noen få prosent har ennå ikke oppgradert til et 64-bit operativsystem.

OBS: Vi gjør oppmerksom på at statistikken er basert på frivillig innsendte analyser og altså ikke stammer fra alle Steam-brukere.

Du må ikke tømme lommeboka for å ha det gøy med PC-spill:
Se bare hvor lett budsjettkort takler de populære esport-spillene »

(Kilde: Steam)

Les også
Nå kan du sjekke hvor mye penger du har lagt igjen på Steam
Les også
Dette grafikkortet trenger du for å spille PUBG
Les også
Dette grafikkortet trenger du for å spille Fortnite
Les også
Denne kraftkaren skal vi teste nye grafikkort på
Les også
AMD slipper programvare som gir deg bedre ytelse i de mest populære PC-spillene
Les også
Grafikkort for e-sport: E-sport er steike billig moro
annonse