Kent har en av landets raskeste bredbåndslinjer
Det nye nettselskapet Bayonette er i gang.
OSLO (Side3): 349 kroner i måneden. Det er hva Kent og broren betaler for det som etter alle solemerker er Norges råeste bredbånd.
– Det er som gasspedalen i Il Tempo Gigante i Flåklypa: Den går gjennom gulvet. Det er veldig lett å bli vant til – og nå rynker jeg veldig fort på nesa når jeg tester nett et annet sted, sier Kent Løset, som er en av de første som har fått installert det nye bredbåndet fra Bayonette.
– Før hadde jeg Get, og når jeg da surfet etter tungt innhold relatert til jobben, måtte jeg ofte sitte og vente på at ting skulle laste. Nå skjer det bare umiddelbart, sier han.
Internett er Internett
Om du ikke har hørt navnet på selskapet før, så er ikke det så rart. Bayonette er et selskap som har levert bredbånd i bedriftsmarkedet i flere år, men som nå har vendt øynene mot privatmarkedet.
De har en litt annen tilnærming til bredbånd enn andre aktører i bransjen.
– Vi er ikke så opptatt av hastigheter, vi tenker mest på opplevelser. Vi ser på bredbånd som en «utility» – vi leverer internett, på samme måten som vannselskapet ditt leverer vann. Vi har ikke mange forskjellige hastigheter, for oss koster det i praksis det samme om vi tilbyr 20 eller 1000 megabit, sier administrerende i Bayonette, Arve Paalsrud, til Side3.
(Prisene til selskapet varierer fra 299 til 499 avhengig av antall enheter i borettslaget.)
Hastigheten de tilbyr hver enkelt kunde er da også 1000 megabit ned – og 1000 megabit opp.
Eller som de innvidde vil kalle det: Symmetrisk gigabit.
Les også: Har du fått med deg at vi er midt i en TV-revolusjon? (Side 3.no)
Les også: Triksene som gjør Netflix mye bedre (Side 3.no)
Til sammenligning er Telenors kabel-TV-selskap Canal Digitals billigste bredbåndstilbud på 399 kroner i måneden (269 om du bor i borettslag). Da får du 25 megabit ned - og 5 megabit opp. Én førtiendedel av hastigheten
Det raskeste det samme selskapet kan tilby er 100 megabit ned og 10 megabit opp. Da til 599 kroner i måneden.
Altibox kan under visse forutsetninger tilby de samme hastighetene som Bayonette til noen få utvalgte kunder. Da til 1499 kroner i måneden. Get tilbyr 200 megabit ned og 20 megabit opp til 2495 kroner i måneden.
Lynraskt
Gigabit er så raskt at det er på grensen til unyttig for en vanlig bruker. Antall enkelttjenester på nett som tilbyr noe i nærheten av disse hastighetene er svært begrenset – og i mange tilfeller vil datamaskinen din være en større begrensning enn bredbåndet.
Da vi åpner vår bærbare datamaskin hjemme hos Kent for å teste bredbåndet deres, får vi umiddelbart beskjed:
– Nei, du kan ikke bruke Chrome til testing med «SpeedTest», du må bruke Internet Explorer. Chrome er ikke raskt nok til å utnytte hastigheten fullt ut, Google har ikke god nok Flash-implementasjon, Internet Explorer benytter Adobes egen løsning, og den er raskere.
Og skulle du ikke sett: Mens Internet Explorer gir et resultat på 694 megabit ned og 806 megabit opp, gir Chrome «bare» omtrent halvparten.
Et slikt resultat er ikke så galt med en tynn bærbar datamaskin i strømsparemodus på batteridrift, men Bayonette-sjef Arve Paalsrud rynker på nesa.
– PC-en din er nok ikke rask nok, sier han, før han tar fram sin egen PC og tester.
930,5 megabit ned og 945 megabit opp. Pingen er på ett millisekund.
Mer enn hva én bruker kan utnytte
– En gigabit er mer enn hva én enkelt bruker har noe nytte av. Men se hva som skjer i markedet. Folk kjøper større skjermer, og det betyr mer båndbredde på streaming. Netflix krever 20-25 megabit for å levere stabil 4K-oppløsning. Snart åpnes det for 4K på mer enn TV, og ser vi på nettbrett er det mange som begynner å få høy oppløsning. Med en hel familie hvor flere ser på ting samtidig, blir det fort både 75 og 100 megabit som slukes, og da er det mange andre bredbånd som er oppbrukt.
– Gigabit åpner primært opp for andre tjenester, som vi kanskje ikke ser i dag. Både Playstation og Xbox snakker nå om «remote gaming», og det vil for eksempel kunne kreve lynraskt og stabilt bredbånd, sier Bayonette-sjefen.
– Vi vil også bruke dette til skikkelig IP-TV. Vi jobber nå med løsningen, og vil rulle den ut til kundene våre i første kvartal neste år. Det vi ser i dag er at mange av IP-TV-leverandørene fortsatt leverer kanaler med 8-12 megabit. Og det var sikkert greit når folk gikk ut fra Elkjøp med 32-tommers TV-er, men nå når folk har 65 og 70-tommers TV-er, må man ha mer. Det vi jobber med nå er å få tilgang til et enda renere signal fra TV-kanelene, slik at vi kan tilby bedre kvalitet på bildet, sier Paalsrud.
Les også: Fremtidens fly kan være vinduløst (Side 3)
Ikke for alle
Om du synes høy hastighet til lav pris høres fristende ut, er det dessverre ikke slik at du kan få bredbåndet i morgen.
Selskapet etterlyste borettslag på minimum 20 enheter som var interessert for et knapt år siden, og etter noe utsettelser er de første borettslagene nå på plass. Målet er et 5000 husholdninger skal være koblet på i løpet av neste år, og i første omgang er det bare Oslo-regionen som er aktuell.
– Det er ikke slik at noen med enebolig på et jorde kan regne med å få bredbåndet installert i morgen. Det er ganske store installasjonskostnader på dette, så det må være kunder av en viss størrelse, og med mindre borettslaget selv betaler for installasjonen, må det være kollektive avtaler, forteller Bayonette-sjefen.
Altibox lover også lynraskt Internett:
Slik skal de bygge Norges nye supernett » (Ekstra)