Til hovedinnhold

Apple-partner søker om konkursbeskyttelse

Safirglassprodusenten GT Advanced Technologies reorganiseres.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I forkant av iPhone 6-lanseringen svirret ryktene om at Apple ville velge safirglass over skjermene sine. Telefonene ble i stedet lansert med vanlig herdet glass. Ryktene oppstod i kjølvannet av en gigantavtale mellom Apple og safirglassprodusenten GT Advanced Technologies (GTAT). Et lite år etter at avtalen ble inngått søker nå GTAT konkursbeskyttelse.

Som del av avtalen bygget GTAT et gigantanlegg for produksjon av safirglass i Arizona. Apple stilte opp med hele 578 millioner dollar, en pengeinnsprøyting GTAT skulle begynt å gjøre opp for over femårsperioden fra 2015 til 2020. GTAT skal nå være gode for 85 millioner dollar, og ber altså om konkursbeskyttelse, slik at de kan betale sine ansatte og fortsette driften under oppsyn av amerikansk rettsvesen.

Les også: Test av Apple iPhone 6

Ukjent årsak

Det er ikke kjent akkurat hva som avstedkom den plutselige nedturen for GTAT, men ifølge Forbes peker analytikerene i finanshuset Raymond James på den massive gjelden til Apple, og det de hevder er et «alvorlig sammenbrudd i forholdet til Apple».

GTAT skal være skyldige Apple 350 millioner dollar, og ventet i utgangspunktet et årsresultat på mellom 600 og 700 millioner dollar, der det meste skulle kommet inn i løpet av årets andre halvdel. Ved siden av safirglass, lager GTAT også solcellepaneler, en virksomhet som har gitt en avkastning på 31 millioner dollar i år.

– Gjelden utgjør en stor risiko for GTAT, som på ingen måte er i stand til å skrive ut en sjekk på 350 millioner, forklarer analytiker Pavel Molchanov til Forbes.

Analytikerhuset Gilford Securities peker på at safirglassprodusenten gikk inn i årets tredje kvartal med 333 millioner dollar i egenkapital, som nå altså har krympet til 85 millioner dollar. De hevder dette tyder på at Apple kan ha presset frem tidlig tilbakebetaling av gjelden.

Investorene klager på dårlig informasjon

Karen Finerman er sjef for Metropolitan Capital Advisors Inc. og kommentator hos CNBCs Fast Money. Hun antyder at GTAT ikke har vært i stand til å yte det som ble forventet i avtalen mellom de to selskapene. Hun peker dessuten på at GTAT har begått heller dårlig informasjonsarbeid overfor investorene.

GTAT slapp en børsmelding i forbindelse med søknaden om konkursbeskyttelse. Meldingen er sju korte avsnitt lang, og sier ingenting om årsakene til likviditetskrisen.

Påstanden om svakt informasjonsarbeid har gått igjen blant investorene, som har klaget på manglende innsyn helt siden avtalen mellom GTAT og Apple ble tegnet opp for ett års tid siden.

Ønsker Apple å bytte leverandør?

Analytikerene hos Raymond Jones hevder at situasjonen også kan ha oppstått fordi Apple ønsker å bytte leverandør av safirglass. I så fall er det også usikkert hvem som vil forsyne selskapet med safirglass for smartklokken Apple Watch. Den ble lansert sammen med iPhone 6-modellene, er dekket av safirglass og ventes å komme i salg i løpet av neste år.

GTAT-aksjen falt med hele 35 prosent da det ble avslørt at Apples telefoner ikke vil være dekket av safirglass likevel. Avtalen med Apple skulle stått for rundt 80 prosent av årets inntekter for GTAT.

På teknologiindeksen NASDAQ ble GTAT-aksjer solgt for opp mot 11 dollar da handelen startet i går, men kursen stupte med 92 prosent i løpet av dagen, og ble omsatt for rundt én dollar da børsen gikk mot stengetid. Handelen med selskapets aksjer kan bli stoppet i påvente av informasjon rundt konkursmeldingen.

– GTs virksomhet er grunnleggende sunn, hevder selskapets sjef Tom Gutierrez i børsmeldingen, og fortsetter med å si at konkursbeskyttelse vil være den beste måten å få selskapet omorganisert og klart for ny suksess.

– Selskapet er sannsynligvis verdiløst

Omorganiseringen gjøres i samarbeid med domstolene, og er en såkalt «debtor in possession»-prosess, der GTAT beholder kontrollen over selskapet under domstolenes oppsyn. Alt GTAT foretar seg som er utenfor normal forretningsdrift må godkjennes av domstolene, og dersom domstolene avgjør at selskapet ikke handler i kreditorenes beste interesse vil det bli opprettet en bostyrer som tar over kontrollen.

Hvor mye som er å hente i selskapet er imidlertid svært usikkert. Flere store meglerhus har allerede kastet ut aksjen, og analytikerne i Raymond James hevder at selskapet sannsynligvis er verdiløst og vil bli tatt av børs.

At iPhone 6 skulle få safirglass var det heteste ryktet før lanseringen:
Se alle ryktene som dukket opp rundt Apples nyeste toppmodell »

(Kilder: pcmag.com, forbes.com, yahoo.com, investopedia.com)

annonse