Tek.no

Nyhet

Forskere sender meldinger uten strøm

Henter energi ut av løse luften.

Youtube/Skjermdump/University of Washington
20 Aug 2013 15:05

Det er ikke 1. april i dag, og denne saken skal heller ikke handle om en av de mange tulle-appene som skal lade telefonen din hvis du legger den i sola eller holder den i nærheten av en trådløs ruter. I stedet dreier den som forskere som faktisk skal ha klart å hente energi nesten ut av løse lufta.

Konseptet som nå er vist frem har fått navnet "ambient backscatter" – som direkte oversatt betyr noe slikt som "bakgrunnsstøy". Det handler om å dra nytte av radiosignalene som til enhver tid passerer i lufta rundt oss.

Les også: Nå kan mobilen drives av urin

Henter energi fra radiosignaler

Måten konseptet fungerer på, er at en enhet kan ta i mot energien fra radiosignalene. Disse blir brukt til å generere ørsmå, men tilstrekkelige, mengder energi. Når disse prototypene skal kommunisere, bruker de denne energien til å lage små forstyrrelser i radiosignalene rundt seg.

Akkurat som en helt vanlig transistor har hver av prototypene to måter å forholde seg til omverdenen på – av og på, eller 0 og 1 om du vil.

Påvirker radiosignalene som flyter rundt

Til vanlig tar prototypene imot alle signaler som kommer inn, og bruker elektrisiteten til å drive berøringssensitive områder, slik at de registrerer handlinger fra en bruker. Når en handling skal utføres, bruker enhetene strømmen til å påvirke radiosignalene som flyr forbi.

Det skal svært små mengder strøm til for å la enhetene reflektere signalene som kommer inn. Når dette gjøres systematisk, får man en kommunikasjon som minner mye om morsekode, og som i praksis er ganske lik den som allerede brukes til elektronisk kommunikasjon, både trådløst og i kabel.

Fungerer på 75 centimeters avstand

Siden de to prototypene i hovedsak driver med å ta i mot signaler, er de også i stand til å fange opp denne typen endringer i signalet. Forskerne har så langt fått prototypene til å fungere på 45 centimeters avstand innendørs, og 75 centimeters avstand utendørs.

Prototypene som er testet skal basere seg på radiosignaler som i utgangspunktet tilhører TV-sendinger. Hvor avhengig løsningen er av frekvenser i en gitt del av radiospektrumet sier forskerne foreløpig lite om.

De ser imidlertid for seg at forskningen vil bli brukt både i nettverk av løse sensorer, og i mobiltelefoner.

Dagens RFID-brikker er også uten lokal strømkilde, men aktiveres i stedet signalet som sendes ut av leseren.Foto: Shutterstock/MrZach/50202241

Les også: Smart-dingser får bedre støtte i Android

Praktiske bruksområder

Enten kan sensorene brukes til å overvåke viktig infrastruktur, så som vedlikeholdsbehovet til broer og liknende, eller så kan de brukes til hverdagshjelp, som for eksempel at sofaen kan varsle om gjenglemte fremmedlegemer; "Hvor har bilnøklene mine tatt veien nå?".

I tillegg kan løsningen brukes til å sende tekstmeldinger eller annen informasjon mellom mobiltelefoner, også når batteriet er tomt.

Det er verdt å merke seg at dette ikke er den eneste trådløse teknologien der minst én av partene er helt passiv. Dagens RFID-teknologi har visse likheter. Her mottar en passiv brikke et radiosignal, og bruker energien i det signalet til å svare med forhåndsdefinert informasjon.

RFID har brukt forholdsvis lang tid på å etablere seg i markedet, men brukes i dag både til adgangskontroll og lagerstyring.

Under kan du se en demonstrasjonsvideo der teknologien vises frem.

(Kilde: washington.edu)

Les også
Nå kan mobilen drives av urin
Les også
– Grønnere mobilteknologi kan slette Norges CO2-utslipp
Les også
Vil du ha mye bedre lydkvalitet på telefonsamtalene?
annonse

Les også