Til hovedinnhold

– Facebook er ikke til å stole på

Sikkerhetsekspert går i strupen på Facebooks fremgangsmåte.

Facebook/istock 335618

Facebook-utvikler og personvernforkjemper Joey Tyson sendte ut et lite hjertens sukk på Twitter, der han stilte sine følgere spørsmålet om hvorfor folk har en tendens til å stole mer på Google enn på Facebook.

Og som man roper i skogen, får man svar. Sikkerhetsanalytiker Sean Sullivan i sikkerhetsselskapet F-Secure har nå kastet hansken mot en kultur og fremgangsmåte hos Facebook som han setter heller liten pris på.

- Her er et eksempel: Nylig har jeg testet Graph Search, og jeg har påpekt at det har vært en funksjon for å slette søkene i Facebooks innstillinger, som gjør det mulig å fjerne all søkehistorikk, skriver han i en bloggpost på F-Secures offisielle blogg.

Sean Sullivan er sikkerhetsrådgiver i F-secure.

- Eller, det var det jegkunne gjøre. I forrige uke... poff! Funksjonen forsvant fra Facebooks innstillinger. Den er borte. Sånn helt uten videre. Som om den aldri eksisterte.

Det ene åpner for det andre

- Og hva dukket opp i helga? Muligheter for å kjøpe gaver til venner. Om jeg ikke hadde visst bedre... ville jeg mistenkt Facebooks Graph Search for å være en funksjon som ikke er designet for å finne ting som er interessant, men heller å generere interaksjoner som kan brukes for å skape en profil av meg, og så kan den informasjonen brukes for å anbefale mine venner og familie om hvilke gaver de burde kjøpe?

Denne funksjonen bare forsvant.Foto: F-Secure

- Seriøst, hvorfor burde noen «stole på» Facebook? Både Amazon og Google tilbyr funksjoner for å fjerne søkehistorikk. Jeg forventer ikke noe mindre fra Facebook. Og hva nå enn andre feil de har, så ser ikke Google ut til å bare lansere og fjerne funksjoner fra sine personverninnstillinger. Facebooks personverninnstillinger: «Her i dag og borte i morgen». Det er ikke måten å bygge tillit skriver han.

Hevder det er en bug

I kjølvannet av bloggposten har Facebook bekreftet at funksjonen er borte, og at den er borte som følge av en «bug», og at de jobber med å lage en fiks som får den tilbake.

Denne forklaringen kjøper ikke Sullivan i det hele tatt.

- Dette er et problem med manglende transparens og kontroll, sier Sullivan til Network World.

- Bug? Bullshit, tordner han videre på Twitter.

- I Facebook-språket så betyr en «bug» noe som er oversett, menneskelige feil og inkompetanse. Problemet med å ødelegge ting som dette, er at det er koblet til mine personlige data, sier Sullivan.

- Må bli voksne

Han mener at kulturen i Facebook er umoden, og viser til at Facebook i stor grad drives litt på måfå, der en dyrker en hackerkultur.

- Facebook og Mark Zuckerberg må bli voksne og slutte å ødelegge ting. Facebooks motto er «Move fast and break things», et motto som ikke inspirerer til tillit, slår han fast.

Facebook-günder Mark Zuckerberg har blitt milliardær på at andre deler stadig mer om seg selv med hans selskap.

Denne konkrete saken er langt fra den første kontroversen rundt Facebooks personvernholdning. Selskapet er kjent for å bytte standardinnstillinger for personvern svært ofte, og ikke minst gjøre dette uten at brukerne får det med seg i særlig grad. Selskapet måtte også før jul slå kontra etter at de gjorde endringer i sine standardvilkår der det ble åpnet for at Facebook kunne selge brukernes bilder videre til kommersielle formål, uten at brukerne fikk betalt for det.

Kommunikasjonseksperten Magnus Brøyn gikk også i januar høyt ut mot Facebook og advarte mot at folk flest neppe forsto rekkevidden av lanseringen av Graph Search - som fortsatt ikke er allment tilgjengelig. Han mener søkefunksjonens oppbygging bryter ned personvernet på et helt nytt nivå.

- Det har skjedd en endring på Facebook som vi nordmenn ikke har forstått og sett ennå. Det er kanskje den største endringen siden Facebook startet, og gjør nå tilgang til privat og sensitiv informasjon mulig på et helt annet nivå en tidligere, sa han til Side3.

Stoler du på Facebook?

Les også: Ti ting du ikke gjør på Facebook (Side3.no)

annonse