Tek.no

Nyhet

Slik ser det ut når en projektor kjører med 1000 bilder per sekund

Kan projisere levende bilder på objekter i bevegelse.

Ishikawa Watanabe Laboratory/YouTube
31 Okt 2016 17:00

Vi har tidligere sett eksempler på spesialbygde kameraer som kan ta opp video med 1000 bilder per sekund, men når denne hastigheten overføres til projektorer får man såvisst også spennende resultater. Nettopp en slik projektor har forskere nå bygget, som Cnet melder.

Det er forskere ved University of Tokyo i Japan som har gitt opphav til den nye projektoren, kalt Dynaflash.

Levende bilder på vriene overflater

Slik ser selve projektoren ut i sin nåværende form.
Ishikawa Watanabe Laboratory

Man kan alltids spørre seg hva som er hensikten med en projektor som kan vise 1000 bilder per sekund, men i en nylig publisert video demonstrerer forskerne nettopp det. Projektoren er nemlig i stand til å vise levende, stabile bilder på uregelmessige overflater i rask bevegelse, for eksempel klær.

I demonstrasjonsvideoen vises blant annet hvordan projektoren kan holde et levende bilde helt stabilt på samme sted på en genser mens personen hopper opp og ned, eller på et papirark mens det foldes og ristes.

«Infrarødt blekk»

Bildene «festes» til de bevegelige overflatene ved å benytte noe forskerne kaller infrarødt «blekk», som fungerer som markører for de projiserte bildene. Disse markørene plasseres ved hjelp av en sporingsteknologi som følger objektene, noe som også foregår med 1000 bilder per sekund.

Bildene kan også skille mellom ulike markører, slik at man kan plassere bilder på flere ulike overflater samtidig, eller flere bilder på samme overflate. Utover anvendelser i reklamebransjen er det ennå uvisst akkurat hva som kan bli bruksområdene til teknologien, men løsningen er uansett ganske imponerende.

Demonstrasjonsvideoen kan du se under.

Mer lyst på en vanlig projektor? LG har lansert en mini-projektor som kan vise et 80-tommers bilde bare 33 centimeter fra veggen »

Les også
LG lanserer sin første laserprojektor i kompakt format
Les også
Sonys nye 4K-actionkamera tar fjellstø bilder
annonse

Les også