Til hovedinnhold

Disse 10 Photoshop-triksene bør du kunne

Du skal være bra god for å ikke finne noe nyttig her.

Nokså enkle, utrolig greie

Å photoshoppe, eller ikke photoshoppe, er faktisk ikke spørsmålet. Om noe er spørsmålet i hvor stor grad du bruker Photoshop. Uansett om du bare vil gjøre små forbedringer, store endringer, manipulere eller lage helt nye bilder, så skal du være veldig god for å ikke finne noe nyttig i disse tutorialene.

Adobe Photoshop har en egen YouTube-kanal med veldig fine tutorials. Disse dekker stort sett nokså enkle funksjoner, men likevel grunnleggende og nyttige. På denne siden har vi i Akam-redaksjonen har valgt ut fem filmer fra Adobe, som vi tror du kan ha stor nytte av. På neste side har vi valgt ut fem litt mer avanserte videoer.

Kinesiske myndigheter burde iallefall se side 1, deres flaue tabber er egentlig enkle å unngå.

1. Hårfint utvalg

Undertegnede lærte Photoshop med versjon 7.0 av programmet. Sammenlignet med dagens utgave, fremstår 7.0 på mange måter som et steinalderredskap: Det fikk jobben gjort, men du måtte helst være både veldig god og veldig tålmodig hvis du skulle gjøre noe avansert. En av utfordringene var selections, altså å isolere enkelte deler av et bilde. Dette gjorde vi stort sett med verktøyene Magic Wand, eller Polygonal Lasso. Veldig fine detaljer, som for eksempel hår, kunne være et mareritt. Quick Selections-verktøyet, som kom i CS3, er en drøm i sammenligning.

2. Fattigmanns vidvinkel

Hvis du fortsatt ikke har råd til den der svindyre vidvinkelen du har så lyst på, kan du til en viss grad jukse det til ved å satte sammen flere bilder til et panorama i Photoshop. Dette er en funksjon vi bruker veldig mye, og som stort sett fungerer veldig bra. Siden du setter sammen flere bilder til ett, blir det også ett større bilde, noe som tillater større utskrifter. Ulempen er at minnekortet fylles utrolig raskt, særlig hvis du skyter i RAW.

3. Fra portrett til landskap

Hvis du glemmer å ta bilder til et panorama, og trenger litt ekstra bredde til bildet ditt, finnes det en kjekk funksjon som kan redde deg: Content-Aware Scale. Denne lar deg strekke ut litt ekstra pixler i bredden og/eller høyden. Men funksjonen skal brukes med måte, drar du for mye sprekker bildet og blir pixelert.

4. Få tingene i perspektiv

Perspective Warp er som navnet tilsier et verktøy som lar deg vri på perspektivet i et bilde. Det er for eksempel veldig nyttig hvis perspektivet i bildet ditt ble forstyrret når du brukte Content-Aware Scale. Det er også et essensielt verktøy hvis du har lyst til å lage såkalte kompositt-bilder, altså et bilde satt sammen av flere andre bilder. Hvis du har lyst å leke mer med kompositt bør du sjekke ut denne guiden.

5. High Dynamic Range

Du kjenner kanskje til HDR-bilder, eller High Dynamic Range, som det står for. En teknikk som er elsket og hatet, som beveger seg fra å være en liten justering til total endring. Tanken er å sette sammen flere bilder av samme motiv, bare med ulik eksponering, og på den måten få korrekt eksponering i både skyggene og høylyset. Hvis du vil vite litt mer om HDR før du setter i gang, kan du sjekke ut denne Akam-guiden som tar teknikken grundig for seg.

Vi avanserer

Nå skal vi ta det et nivå opp, og se på litt andre YouTube-kanaler. Det er mange videoer på nettet som du kan bruke til å lære Photoshop, og noen er bedre enn andre. Her har vi hentet videoer fra Photoshop Tutorials, Glyn Davis og Phearn. Alle har flere gode videoer på sine YouTube-kanaler, som kan være verdt å ta en titt på.

6. Retusjering av hud

Retusjering av hud er en viktig del av etterarbeidet med portrettbilder. Det kan være alt fra å fjerne små urenheter, fjerne litt rynker, eller ta den helt ut og få det til å se airbrushet ut. Hvis du redigerer bilder av andre enn deg selv, er det lurt å snakke med dem på forhånd om hvor mye de vil ha ansiktet sitt fikset. Noen kan bli fornærmet hvis du plutselig har glattpolert dem helt, uten at du har bedt om det. Denne videoen gir en god innføring i forskjellige teknikker, alt etter hvor mye du vil fikse.

7. Tolv minutter på øyet

Øynene, sammen med øyenbrynene, er den delen av ansiktet vårt som forteller mest. Det er ikke uten grunn at øynene kalles sjelens speil. Når vi ser på et bilde av en person, blir våre øyne raskt trukket mot øynene på bildet. De er en veldig viktig del av portrettet, og det kan lønne seg å legge litt ekstra flid der i etterarbeidet. Bare ikke gjør for mye, det er best når resultatet ser sånn noenlunde naturlig ut.

8. Prøvetattovering

Fordelen med denne tatoveringen er at den er smertefri, og lett å endre om du går lei. Ved hjelp av et Displecement map kan du legge en tatovering på deg selv eller noen du kjenner, og få den til å følge formen på kroppen så det ser realistisk ut.

9. True Detective

Kombinasjon av dobbelteksponerte bilder, sammen med The Handsome Familys låt Far From Any Road, gjør introen til HBO-serien True Detective uhyggelig, og veldig stemningsfull. Ryan Quintal gjør en god jobb med å lage sitt eget True Detective-bilde i denne tutorialen, men bruker lang tid på maskeringen. Her kan du spare litt tid på å bruke Quick Selection-verktøyet vi så på, på forrige side.

10. Fornuftig bruk av Lense Flare?

Lense flare regnes for det meste som forstyrrende, og de fleste forsøker å unngå det etter beste evne. Det kan derfor virke litt rart at Photoshop lar deg legge på lense flare i etterarbeidet, men fotograf Glyn Davis har funnet noen gode bruksområder for effekten.

Bonus

Svenske Eirik Johanson lager mange kule bilder i Photoshop. Bare sjekk denne videoen, kanskje noe å prøve på selv?

Les også: Se hvordan dette reklamebildet ble satt sammen.

Har du lyst til å redigere bilder, men synes Photoshop er for dyrt?
Da bør du sjekke disse fem gratisalternativene »

annonse