Nyhet

Disse 10 Photoshop-triksene bør du kunne

Du skal være bra god for å ikke finne noe nyttig her.

Nokså enkle, utrolig greie

Å photoshoppe, eller ikke photoshoppe, er faktisk ikke spørsmålet. Om noe er spørsmålet i hvor stor grad du bruker Photoshop. Uansett om du bare vil gjøre små forbedringer, store endringer, manipulere eller lage helt nye bilder, så skal du være veldig god for å ikke finne noe nyttig i disse tutorialene.

Adobe Photoshop har en egen YouTube-kanal med veldig fine tutorials. Disse dekker stort sett nokså enkle funksjoner, men likevel grunnleggende og nyttige. På denne siden har vi i Akam-redaksjonen har valgt ut fem filmer fra Adobe, som vi tror du kan ha stor nytte av. På neste side har vi valgt ut fem litt mer avanserte videoer.

Kinesiske myndigheter burde iallefall se side 1, deres flaue tabber er egentlig enkle å unngå.

1. Hårfint utvalg

Undertegnede lærte Photoshop med versjon 7.0 av programmet. Sammenlignet med dagens utgave, fremstår 7.0 på mange måter som et steinalderredskap: Det fikk jobben gjort, men du måtte helst være både veldig god og veldig tålmodig hvis du skulle gjøre noe avansert. En av utfordringene var selections, altså å isolere enkelte deler av et bilde. Dette gjorde vi stort sett med verktøyene Magic Wand, eller Polygonal Lasso. Veldig fine detaljer, som for eksempel hår, kunne være et mareritt. Quick Selections-verktøyet, som kom i CS3, er en drøm i sammenligning.

2. Fattigmanns vidvinkel

Hvis du fortsatt ikke har råd til den der svindyre vidvinkelen du har så lyst på, kan du til en viss grad jukse det til ved å satte sammen flere bilder til et panorama i Photoshop. Dette er en funksjon vi bruker veldig mye, og som stort sett fungerer veldig bra. Siden du setter sammen flere bilder til ett, blir det også ett større bilde, noe som tillater større utskrifter. Ulempen er at minnekortet fylles utrolig raskt, særlig hvis du skyter i RAW.

3. Fra portrett til landskap

Hvis du glemmer å ta bilder til et panorama, og trenger litt ekstra bredde til bildet ditt, finnes det en kjekk funksjon som kan redde deg: Content-Aware Scale. Denne lar deg strekke ut litt ekstra pixler i bredden og/eller høyden. Men funksjonen skal brukes med måte, drar du for mye sprekker bildet og blir pixelert.

4. Få tingene i perspektiv

Perspective Warp er som navnet tilsier et verktøy som lar deg vri på perspektivet i et bilde. Det er for eksempel veldig nyttig hvis perspektivet i bildet ditt ble forstyrret når du brukte Content-Aware Scale. Det er også et essensielt verktøy hvis du har lyst til å lage såkalte kompositt-bilder, altså et bilde satt sammen av flere andre bilder. Hvis du har lyst å leke mer med kompositt bør du sjekke ut denne guiden.

5. High Dynamic Range

Du kjenner kanskje til HDR-bilder, eller High Dynamic Range, som det står for. En teknikk som er elsket og hatet, som beveger seg fra å være en liten justering til total endring. Tanken er å sette sammen flere bilder av samme motiv, bare med ulik eksponering, og på den måten få korrekt eksponering i både skyggene og høylyset. Hvis du vil vite litt mer om HDR før du setter i gang, kan du sjekke ut denne Akam-guiden som tar teknikken grundig for seg.