Til hovedinnhold

I dag avgjøres Nokias skjebne

Skal stemme over salg og omstridt millionbonus.

montasje V.Haugen, Amobil.no/iStockphoto/Nokia

I dag er det ekstraordinær generalforsamling i Nokia. Der er det ventet et Nokia-aksjonærene vil stemme for salget av Nokias mobildivisjon til Microsoft for en pris på 5,4 milliarder euro, eller ca. 44 milliarder kroner.

Det er også ventet innsigelser mot engangsutbetalingen på 19 millioner euro (over 150 millioner kr) til tidligere Nokia-sjef Stephen Elop, som nå er tilbake i Microsoft etter å ha solgt Nokia til selskapet han jobbet i fram til 2010.

For første gang på lenge ser Nokia et lys i mobil-tunellen: Operativsystemet Windows Phone, som Nokia har valgt å satse på, var det som økte sin markedsandel mest i siste kvartal, ifølge tall fra analysebyrået IDC. Windows Phone vokste med 156 prosent i tredje kvartal. Android er fortsatt totalt dominerende, med 81 prosent av det totale salget i perioden skriver IDG.se. Windows Phone har nå en markedsandel på 3,6 prosent, Apples iOS har 13 prosent.

Det er likevel lite trolig at generalforsamlingen skulle finne på å ikke godkjenne salget av mobildivisjonen. Verdien av Nokia-aksjen har doblet seg siden avtalen ble kjent, til tross for at halve selskapets omsetning forsvinner. Nå er sørsmålet hva det gjenværende Nokia skal bli.

Det er antatt at nettverksdivisjonen Nokia Siemens Networks (NSN), som leverer utstyr og kompetanse til bygging av mobilnett, vil være hjertet i det nye Nokia.

Venter strategiske oppkjøp

Med kassa full av Microsoft-cash, venter de fleste i markedet at Nokia skal gjøre et strategisk oppkjøp for å ta opp kampen med sin mye større nordiske rival Ericsson. Franske Alcatel-Lucent regnes som en svært aktuell oppkjøpskandidat.

Den tidligere franske telekjempen Alcatel-Lucent har slitt tungt de siste årene. Senest i oktober kunngjorde den tidligere telekjempen, som har registrert 29 000 patenter og vunnet sju nobelpriser for sin tekniske innovasjon, at de kutter ytterligere 10 000 stillinger på verdensbasis i sin kamp for å overleve.

NSN-sjef Rajeev Suri avviser at selskapet vil la seg presse til å gjøre noen hodeløse oppkjøp. Ifølge Financial Times er Suri blant favorittent til å ta over som Nokia-sjef etter at han har fått skikk på NSN, som også lenge slet tungt i et vanskelig marked, der flere av de tidligere kjempene merker økt konkurranse fra kinesiske selskaper som Huawei og ZTE.

I tillegg til NSN vil det gjenværende Nokia ha to divisjoner til: Kartdivisjonen og divisjonen for avansert teknologi, som inneholder hele Nokias enorme patentportefølje.

Les mer: Blir Jolla et nytt mobileventyr fra Finland?

Kilde: (Financial Times, Inside Telecom)

annonse