Til hovedinnhold
NyhetÅret som gikk: Del 1 av 5

2013 var en solid opptur for én mobilprodusent

Og en skikkelig kalddusj for en annen.

Shutterstock/Leo Kropotov

Sony og BlackBerry

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Det har skjedd så mye i år at vi har delt årskavalkaden vår i fem deler, og selv om mange av delene handler om utvikling som har skjedd gjennom hele året, forsøker vi å holde delene i noenlunde kronologisk rekkefølge. Vi begynner med noen av de viktigste nyhetene fra starten av året.

Kraftpluggen Xperia Z fra Sony innledet året. Noe av det morsomste vi gjorde i testperioden var å spille av en mp3-fil fra diskettstasjon til eksternt lydkort.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung kunne selvsagt ikke la Sony være enerådende på vanntette toppmodeller. Galaxy S4 Active er en av årets beste mobiler.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vanntette toppmodeller

Vi begynner oppsummeringen vår ved starten av året. Noe av det første vi fikk se i år, var Sonys Xperia Z. Dette ble den første full-HD-telefonen på det norske markedet, og den var ellers særdeles godt spesifisert sammenliknet med det som var på markedet.

Det aller viktigste med Xperia Z, er imidlertid at den er vanntett. Vi har sett vanntette mobiler i noen år, og de siste par årene har vi også sett noen vanntette smarttelefoner. Gildet startet såvidt i fjor – den gang med Xperia V, som også var en relativt kraftig telefon.

Det er imidlertid først i år at trenden ser ut til å virkelig ha tatt av. Tre av årets viktigste toppmodeller har vært vanntette, eller hatt en fullgod vanntett utgave. Dette er Xperia Z, Samsung Galaxy S4 Active, og litt mer nylig; Sonys Xperia Z1.

At dette er en viktig egenskap for oss nordboere er det ingen tvil om, og Sony skal ha stor honnør for å ha satset hardt på å gjøre smarttelefonene sine tette, helt siden lille, kompakte Xperia Active for et par år siden.

Etter flere forsinkeler kunne daværende BlackBerry-sjef Thorsten Heins endelig vise frem nye modeller og et helt nytt operativsystem. Det gikk ikke så bra - og toppledelsen er nå skiftet ut.Foto: Screenshot, BlackBerry Pressefeed

BlackBerry i det blå

Et selskap som ikke er like i vinden om dagen er BlackBerry, eller Research in Motion som de het ved overgangen fra 2012 til 2013. Tidligere var telefoner fra den kanadiske mobilprodusenten en del av standardutrustningen for forretningsmennesker og andre proffbrukere i USA, mye fordi produsenten var den første til å tilby tekstkommunikasjon i mange av sine markeder.

Mange steder i Europa, inkludert her i de nordiske landene, fikk vi tidlig tilgang på tekstmeldinger i mobilnettet, og de sikre e-postløsningene fra BlackBerry ga dem aldri noe kjempemessig fotavtrykk her.

Til tross for at BlackBerrys nye mobiler har solgt dårlig, er BlackBerry 10 ett av de bedre nye operativsystemene vi har prøvd.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den videre historien er kjent. Tekstmeldingene tok verden med storm, og noen år senere lanserte Apple sin første telefon. Plutselig fremstod både telefonene og meldingsløsningene fra BlackBerry som litt mindre smarte.

Nedoverbakken har vært uavbrutt siden, og i kampen for å holde hodet over vannet skulle Research in Motion lansere et helt nytt operativsystem som var langt enklere å bruke. Problemet var bare at lanseringen ble utsatt noen ganger, og var på sterk overtid på vei inn i 2013. Samtidig fortsatte salget å dale ytterligere.

Da BlackBerry 10 endelig kom på markedet, sammen med den nye toppmodellen, Z10, fikk både telefon og operativsystem en litt blandet mottakelse. I vår test ble vi mektig imponert over den voldsomme kursendringen operativsystemet representerte.

Markedet som helhet ser ikke ut til å ha blitt like imponert, og BlackBerry har fortsatt ikke fått dreisen på salget. Vi kommer tilbake til BlackBerry senere i denne kavalkaden.

Noen av årets mobiltrender ble synlige svært tidlig på året. Les mer om dem på neste side.

Store skjermer og IR-port

To mobilprodusenter tok mye av oppmerksomheten ved inngangen på året. Men, vi fikk også en liten smakebit på hva som ville prege året i månedene etter. Det er spesielt tre veldig tydelige tendenser som har gjort seg gjeldende i år.

Full-HD-skjermer

På tampen av fjoråret begynte vi å se enkelte telefoner lansert med full-HD-skjermer, men for oss, her på berget, var det Sonys Xperia Z som markerte starten på full-HD i lomma.

Siden den kom på markedet i vår, har det knapt blitt sluppet en eneste flaggskipmobil uten full-HD-skjerm.

Selv om fjorårets vanlige HD-skjermer var svært gode, er det i en del tilfeller mulig å se forskjell med enda høyere oppløsning. Også når du ikke holder telefonen helt inntil ansiktet.

Samsung har allerede varslet at 4K står på mobilmenyen i løpet av de neste par årene. Akkurat hva vi skal med det vet vi ikke helt på nåværende tidspunkt – men det kan det godt hende vi finner ut av når modellene begynner å dukke opp.

Det er ikke bare Android-produsentene som har pumpet opp pikseltettheten i år - også Apple har skrudd opp oppløsningen i sin nye iPad Mini Retina.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sonys enorme Xperia Z Ultra får selv Samsung Galaxy Note 2 til å se liten ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den enorme skjermen har sine fordeler når du skal surfe, se på video eller jobbe med dokumenter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
HTC One er sannsynligvis den toppmodellen i år som har hatt best design, men den innledet også en ny trend ...Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
På toppen av telefonen finner du nemlig en låsetast med integrert IR-øye, slik at telefonen kan brukes som fjernkontroll.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermene blir STORE

Skjermstørrelsen på smarttelefonene har steget jevnt og trutt etter at vi gikk over til store berøringsskjermer. I år har imidlertid enkelte mobilskjermer vokst seg nesten absurd store.

Hva sier du for eksempel til Asus FonePad med hele sju tommer stor skjerm, eller Sony Xperia Z Ultra med 6,44 tommers skjerm? I praksis er dette nettbrett du kan ringe med. Sånne har vi sett før, men da har de som regel krevet en håndfriløsning.

Ingen av de to modellene er virkelige massemarkedsmodeller. Men, også modellene det går flest av har fått større skjermer. For et par år siden var standardstørrelsen for skjermer i toppmodellene rundt 4,3 tommer. I fjor gikk den opp til 4,7 tommer, og i år ser de fleste produsentene ut til å være enige om at 5 tommers skjerm er det optimale i et skikkelig flaggskip.

Selv om skjermene har blitt større, har ikke selve telefonene blitt mye større i 2013. Mye av økningen er nemlig gjort mulig av å gjøre rammene rundt skjermen smalere. Her er det fortsatt noe å hente, så det er ikke utenkelig at skjermene blir enda litt større til neste år.

Vi håper samtidig at selve telefonene ikke blir så mye større, ettersom nevene våre ikke vokser i takt med mobilprodusentenes ambisjoner.

IR-porten er tilbake

Mange år etter at vi sist så IR-porter på mobiltelefoner, har disse igjen dukket opp i årets telefoner. Tidligere ble de i hovedsak brukt til dataoverføringer, men med trådløse teknologier som Bluetooth, NFC og Wi-Fi i skjønn forening, er det ikke det vi har brukt IR-portene til i 2013.

I stedet har mobilprodusentene, med HTC i spissen, brukt IR-portene til fjernkontrollfunksjonalitet. Av de viktigste telefonene på markedet har HTC One, Samsung Galaxy S4 og LG G2 infrarød port.

Det skal stadig være mulig å bruke disse portene til dataoverføring i sneglefart, men støtte for dette er ikke noe produsentene har lagt ved telefonene.

Del to av årskavalkaden kommer i morgen, og tar for seg en rekke produktkategorier som har tatt av i 2013

annonse