NyhetÅret som gikk: Del 1 av 5

2013 var en solid opptur for én mobilprodusent

Og en skikkelig kalddusj for en annen.

Sony og BlackBerry

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Det har skjedd så mye i år at vi har delt årskavalkaden vår i fem deler, og selv om mange av delene handler om utvikling som har skjedd gjennom hele året, forsøker vi å holde delene i noenlunde kronologisk rekkefølge. Vi begynner med noen av de viktigste nyhetene fra starten av året.

Kraftpluggen Xperia Z fra Sony innledet året. Noe av det morsomste vi gjorde i testperioden var å spille av en mp3-fil fra diskettstasjon til eksternt lydkort.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung kunne selvsagt ikke la Sony være enerådende på vanntette toppmodeller. Galaxy S4 Active er en av årets beste mobiler.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vanntette toppmodeller

Vi begynner oppsummeringen vår ved starten av året. Noe av det første vi fikk se i år, var Sonys Xperia Z. Dette ble den første full-HD-telefonen på det norske markedet, og den var ellers særdeles godt spesifisert sammenliknet med det som var på markedet.

Det aller viktigste med Xperia Z, er imidlertid at den er vanntett. Vi har sett vanntette mobiler i noen år, og de siste par årene har vi også sett noen vanntette smarttelefoner. Gildet startet såvidt i fjor – den gang med Xperia V, som også var en relativt kraftig telefon.

Det er imidlertid først i år at trenden ser ut til å virkelig ha tatt av. Tre av årets viktigste toppmodeller har vært vanntette, eller hatt en fullgod vanntett utgave. Dette er Xperia Z, Samsung Galaxy S4 Active, og litt mer nylig; Sonys Xperia Z1.

At dette er en viktig egenskap for oss nordboere er det ingen tvil om, og Sony skal ha stor honnør for å ha satset hardt på å gjøre smarttelefonene sine tette, helt siden lille, kompakte Xperia Active for et par år siden.

Etter flere forsinkeler kunne daværende BlackBerry-sjef Thorsten Heins endelig vise frem nye modeller og et helt nytt operativsystem. Det gikk ikke så bra - og toppledelsen er nå skiftet ut.Foto: Screenshot, BlackBerry Pressefeed

BlackBerry i det blå

Et selskap som ikke er like i vinden om dagen er BlackBerry, eller Research in Motion som de het ved overgangen fra 2012 til 2013. Tidligere var telefoner fra den kanadiske mobilprodusenten en del av standardutrustningen for forretningsmennesker og andre proffbrukere i USA, mye fordi produsenten var den første til å tilby tekstkommunikasjon i mange av sine markeder.

Mange steder i Europa, inkludert her i de nordiske landene, fikk vi tidlig tilgang på tekstmeldinger i mobilnettet, og de sikre e-postløsningene fra BlackBerry ga dem aldri noe kjempemessig fotavtrykk her.

Til tross for at BlackBerrys nye mobiler har solgt dårlig, er BlackBerry 10 ett av de bedre nye operativsystemene vi har prøvd.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den videre historien er kjent. Tekstmeldingene tok verden med storm, og noen år senere lanserte Apple sin første telefon. Plutselig fremstod både telefonene og meldingsløsningene fra BlackBerry som litt mindre smarte.

Nedoverbakken har vært uavbrutt siden, og i kampen for å holde hodet over vannet skulle Research in Motion lansere et helt nytt operativsystem som var langt enklere å bruke. Problemet var bare at lanseringen ble utsatt noen ganger, og var på sterk overtid på vei inn i 2013. Samtidig fortsatte salget å dale ytterligere.

Da BlackBerry 10 endelig kom på markedet, sammen med den nye toppmodellen, Z10, fikk både telefon og operativsystem en litt blandet mottakelse. I vår test ble vi mektig imponert over den voldsomme kursendringen operativsystemet representerte.

Markedet som helhet ser ikke ut til å ha blitt like imponert, og BlackBerry har fortsatt ikke fått dreisen på salget. Vi kommer tilbake til BlackBerry senere i denne kavalkaden.

Noen av årets mobiltrender ble synlige svært tidlig på året. Les mer om dem på neste side.