Saksøker torrent-kjempe for 4,3 milliarder kroner

Filmbransjen vil bruke isoHunt som skrekkeksempel.

Den amerikanske filmindustriens bransjeforening MPAA krever nå opptil 750 millioner dollar, eller omtrent 4,35 milliarder norske kroner, fra torrentsiden isoHunt. De to har kjempet i retten i over syv år, og nylig dukket det opp nye opplysninger i saken.

IsoHunt blir beskyldt for å ha delt store deler av film- og TV-biblioteket til den amerikanske bransjen. Av praktiske årsaker ønsker likevel MPAA bare å tiltale dem for tre til fem tusen av titlene, skriver nettstedet TorrentFreak.

Vil skremme andre

Får MPAA gjennomslag i juryen kan de kreve mellom 750 dollar og 150 000 dollar per tittel, og i en høring skal filmbransjens advokat ha lagt vekt på at de går for det sistnevnte tallet. Det vil resultere i en erstatning på 750 millioner dollar, og som TorrentFreak påpeker har bransjen vunnet erstatninger i hundremillioners-klassen før.

– Dette er ikke et utilsiktet brudd på opphavsretten, det er et tilsiktet og forsettlig brudd. Juryen bør tilkjenne en erstatning som ikke bare straffer den tiltalte, men som også avskrekker tiltalte og andre overtredere, sa MPAA-advokaten Steven Fabrizo ifølge TorentFreak.

IsoHunt argumenterer på sin side for at MPAA ikke har konkrete bevis for at det er amerikanske brukere som har lastet ned opphavsbeskyttet materiale fra sine sider. De påpeker samtidig at det ikke kan bevises at torrentfilene faktisk er lastet ned fra isoHunt, og ikke bare via et Google-søk.

Den amerikanske filmbransjen har i løpet av de siste årene gått til aksjon mot en rekke kjente nettsteder der opphavsretten kan ha blitt brutt i stort omfang. De mest profilerte sakene er dommen mot The Pirate Bay, og nedleggelsen av Megaupload.

MPAA har også representanter på norsk jord:
Slik skal rettighetsalliansen ta norske nettpirater »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
«The Simpsons»-pirat idømt gigantisk erstatningssum
Les også
IsoHunt må betale filmbransjen 660 millioner
Les også
Platebransjen vil blokkere piratsider direkte i nettleseren
Les også
Filmbransjen prøver å sensurere Pirate Bay-dokumentaren
Les også
Så mange aktive torrent-brukere er det i dag
Les også
Slik skal piratjegerne ta nordmenn som laster ned
Les også
Dette er TV-seriene som ble piratkopiert mest
annonse