Nyhet

Jenter flittigst på mobil

Jenter er jenter - også i moderne kommunikasjon, antyder den internasjonale undersøkelsen ROSE som kartlegger ungdoms teknologiske erfaringer i flere land, det skriver Aftenposten.

Jentene skriver både flere tekstmeldinger, e-post og tar flere bilder med mobilen. Forskere ved Universitetet i Oslo mener forskjellene har å gjøre med behovet for å kommunisere og vise at de er jenter, skriver avisen.

Kjønnsforskjeller

- I rødstrømpetiden kjempet man for like rettigheter og like muligheter. I dagens senmoderne samfunn virker det som jentene ønsker å markere at de er forskjellige likevel. Dette kan være grunnen til at jenter ser det som sin oppgave å være sosial og skravlete, også med moderne teknologi, sier forsker Marie Vetleseter Bøe ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Hun og kollegene som står bar prosjektet tror ungdoms svar viser hvordan de bygger identiteter.

- For jenter er det viktig å ha mange venner og god tilhørighet. Det kan igjen føre til at man sender mange tekstmeldinger. Kamera brukes også klart oftere av jenter, og min antagelse er at også dette henger sammen med kommunikasjonsbehovet, sier forskeren.

Avansert språk

Mens guttene bruker moderne teknologi til spill og musikknedlasting, sier jentene at de bruker den til å kommunisere. Og det er viktig å følge sjargongen.

Man skal kunne de riktige kodene og vite hvor, hvor mange og i hvilken rekkefølge hjerter, smilefjes og klemmer skal komme, ellers må man gjøre opp for det og forklare seg, sier Hanne Myren regissør bak den kinoaktuelle dokumentarfilmen Jenter, som mener jentenes kommunikasjon kan være slitsom.

- Relasjonene er veldig slitsomme for mange jenter. Jentene gjør alt så komplisert. Jenter synes det er deilig å komme inn i gutteverdenen og kommunisere med gutter når de blir eldre. Mange føler at menn følger renere linjer, sier Myren.

annonse