Til hovedinnhold

Nå oppdateres Nokia-telefonene

«Amber»-oppdateringen gir Lumia-mobilene bedre kamera og støtte for FM-radio.

I begynnelsen av mai gikk Nokia ut og fortalte om en oppdatering med kodenavn «Amber» som skulle komme til Windows Phone på Nokias Lumia-modeller. Nokia har nå begynt å rulle ut oppdateringen til Lumia 920, og Lumia 820, 720, 620 og 520 står også på listen over telefoner som vil få oppdateringen etter hvert.

Amber er basert på Microsofts såkalte GDR2-oppdatering av Windows Phone, men inneholder også en del Nokia-spesifikke forbedringer. Eiere av enkelte Windows-mobiler fra for eksempel HTC eller Samsung vil altså også få en oppdatering med mye av den samme funksjonaliteten som Nokia Lumia-eiere nå får.

De som kjøper den nye Lumia 925-modellen, får Amber med fra start og trenger altså ikke oppdatere.

FM-radioappen i Amber.

Dette er nytt i Amber

En av de kanskje mest etterlengtede funksjonene i Amber – og i GDR2 også til telefoner fra andre produsenter – er støtte for FM-radio. Mange Windows-telefoner har nemlig en brikke med støtte for FM-radio, men det har ikke vært støtte for dette i operativsystemet Windows Phone 8. Nå er endelig dette på plass. Radio-appen er riktignok ganske enkel, den lar deg søke etter stasjoner og lagre stasjoner som favoritter – det er stort sett det hele. Radio-funksjonen kommer ikke til Lumia 620.

En praktisk funksjon er Nokia Glance Screen, som viser en klokke på skjermen selv om skjermen er låst. Denne funksjonen kommer ikke til Lumia 520.

Bedre kamera

Kamerafunksjonen er blitt forbedret med Amber-oppdateringen, med blant annet bedre kvalitet på bilder tatt i dårlig belysning. Kameraet fjerner bildestøy på en bedre måte, og autofokusen skal ifølge Nokia også ha blitt bedre.

De som oppgraderer til Amber får også med den nye Nokia Smart Camera-appen, som allerede finnes til Nokia Lumia 925. Denne appen tar en sekvens med bilder, og lar deg deretter plukke ut det beste. Appen kan også sette sammen bilder til en sekvens med bevegelser, for eksempel for å illustrere noen som hopper, og du kan fjerne uønskede objekter fra bildene dine.

Data Sense-appen viser hvor mye data du har brukt via mobilnettet og wi-fi.

Demp ringelyden

Nytt er også at du nå kan snu telefonen for å dempe ringelyden når du mottar en samtale du ikke har tid til å ta. Du kan nå også dobbelttrykke på en låst skjerm for å låse opp telefonen, i stedet for å trykke av/på-knappen.

Med appen Data Sense kan du holde styr på hvor mye mobildata du har brukt, og hvilke apper som bruker mest. Funksjonen ligner litt på den vi kjenner fra Android-mobiler.

Det er også gjort en del forbedringer i hvordan nettleseren Internet Explorer håndterer HTML5-nettsider.

Slik oppdaterer du

Du vil automatisk få en melding på telefonen din når det er din tur til å oppgradere, men du kan også sjekke manuelt.

Gå til Innstillinger og rull ned til valget Mobiloppdatering og trykk dette. Så trykker du Se etter oppdateringer.

Her finner du en oversikt over alle Nokia-modellene som får Amber, og hvilke som allerede har fått det.

Les også vår sniktitt på Lumia 925, som kommer med Amber installert

(Kilder: Engadget, Nokia, Microsoft)

annonse