Til hovedinnhold

Mandag blir det billigere å bruke mobil i EU

Kraftig reduksjon i maksprisen på samtaler, MMS og datatrafikk fra 1. juli.

Fra 1. juli reduseres maksimalprisene for samtaler, SMS og datatrafikk når du er på reise innenfor EU- og EØS-området.

Mens det for noen år siden kostet en liten formue å surfe på nettet via mobiltelefonen eller nettbrettet, har prisene de siste årene gått jevnt og trutt nedover. Årsaken er at EU ønsker å redusere forskjellene mellom nasjonale priser og prisene du må betale når du "roamer" – det vil si bruker nettet til en annen operatør enn den du har mobilabonnementet hos.

36 prosent billigere

Fra og med 1. juli skal det ikke koste mer enn 45 euro cent (rundt 3,50 kroner) per megabyte, pluss merverdiavgift. I dag har maksprisen vært på 70 euro cent, det vil si rundt 5,50 kroner. Vi snakker med andre ord om en prisreduksjon på ca. 36 prosent.

Fra juli neste år vil dataprisen reduseres ytterligere, til 20 cent.

EU-kommisjonens nestleder Neelie Kroes har tidligere i år sagt at hun vil ha slutt på ordningen med kostbare samtaler mellom landene i Europa (Amobil.no). Dersom kommisjonen får gjennomslag for sine planer, vil du allerede fra neste år kunne ringe på kryss og tvers i Europa uten at det skal koste mer enn om du ringer i hjemlandet. Ordningen vil gjelde også for Norge, på grunn av EØS-avtalen.

Det vil også bli billigere å ringe og sende SMS fra i morgen, 1. juli. Maksprisen på samtaler er nå 24 cent i minuttet, som er en nedgang på 17 prosent i forhold til i fjor. Prisen på tekstmeldinger vil gå ned fra 9 til 8 cent.

Les også om at det brygger opp til priskrig på feriesurfing

(Kilde: Reuters)

Les også
– EU-forslag kan gi høyere mobilpriser
Les også
Nye EU-regler kan gi rekordbillig abonnement
Les også
EU raidet tre av Europas største mobilselskaper
annonse