Nyhet

- Se, ingen hender!

Japan får selvkjørende taxier allerede neste år.

Det er nok vestlige selskaper som har fått mest oppmerksomhet når det gjelder selvkjørende biler, kanskje først og fremst Google. I Japan har det imidlertid også skjedd store fremskritt på denne fronten, og nå ser det sannelig ut til at landet blir først ute med selvkjørende taxier.

Som Wall Street Journal melder har et selskap med det passende og lettere futuristiske navnet «Robot Taxi» nemlig kunngjort at de skal starte et prøveprosjekt med selvkjørende taxier i 2016.

Tilbud til eldre i første omgang

Det er riktignok ikke snakk om et landsomfattende prosjekt i første omgang, men derimot en tjeneste som skal tilbys til et lite antall eldre mennesker i området Kanagawa, som ligger litt sør for den japanske hovedstaden Tokyo.

Slik se selvkjørende taxiene ut. Bildet er hentet fra promo-videoen. Foto: Robot Taxi

Det er heller ikke vanlige taxier det dreier seg om, da de selvkjørende bilene hovedsakelig kun skal frakte personene fra hjemmene sine til dagligvarebutikken i nærheten og tilbake igjen. Det er ikke kjent akkurat hvordan bilene skiller seg fra for eksempel Googles teknologi.

Bilene skal visstnok tilbakelegge rundt 3 kilometer daglig, og deler av ruten vil ligge i større, trafikkerte gater. For å være på den sikre siden vil en person bemanne bilen i tilfelle det oppstår behov for å gripe inn.

Skal kommersialiseres om få år

Prosjektet er som sagt altså bare et prøveprosjekt i denne omgang, og ambisjonene til Robot Taxi er å kommersialisere de selvkjørende taxiene for fullt innen år 2020, som altså heller ikke er langt unna. Da vil bilene blant annet tilbys til turister fra utlandet og i områder hvor vanlig kollektivtransport ikke er tilgjengelig.

Robot Taxi er et ganske nytt selskapet som ble opprettet av de to eksisterende selskapene DeNa og ZMP, hvorav førstnevnte leverer mobiltjenester og sistnevnte jobber med robotteknologi. ZMP er for øvrig selskapet som Sony samarbeidet med i utviklingen av sin nye, selvkjørende drone.

Under kan du se en promoteringsvideo av de kommende, selvkjørende taxiene, men talen er dessverre på japansk.

Apple planlegger visstnok også en selvkjørende bil: Den kan komme på veiene ganske snart »

Les også
Se videoen av Sonys uvanlige drone i aksjon
Les også
– Apple skal lansere en selvkjørende elbil
Les også
– Tesla vurderer Uber-lignende tjeneste – med selvkjørende biler
annonse