– Jeg tror mange hadde foretrukket at Netflix hadde OL-rettighetene
Vi har blitt vant til å kunne velge, sier kommunikasjonsguru.
Kommunikasjonsguru Nils M. Apeland, som blant annet foreleser i kommunikasjonsfag på Markedshøyskolen og er assosiert partner i First House, mener alt oppstyret rundt TV 2s reklameinnslag under OL-sendingene viser at nordmenn har blitt for godt vant med godt medieutvalg.
"Reklameopprøret viser at regelen om å ha 20 minutters TV-tid mellom reklamen ikke burde vært endret. I USA er det nesten mer reklame enn TV.— Nils M. Apeland (@NilsApeland) 10. februar 2014"
Mandag gikk han ut på Twitter og ytret seg kritisk til TV 2s nye reklamestrategi.
– Vi har blitt vant til å kunne velge når vi vil konsumere medias innhold, og at vi kan velge bort. Vi kan velge de kanalene og nettsidene vi ønsker, når vi ønsker det, påpeker han overfor Nettavisen NA24.
– Men når OL-sendingene går, er det et slags monopol som TV 2 har. Siden det skjer spennende ting direkte, så forsvinner mulighetene til å både velge og velge bort. Folk tar med seg de vanene de har, som å se OL på NRK eller film på Netflix uten reklame. Det tror jeg forsterker den reaksjonene mot reklame i sportssendingene. Vi blir fanget i reklame-TV-ens hule hånd.
– Folk blir sinte når reklamen kommer midt oppe i noe som de synes er spennende, og når det til og med er lange reklamefilmer, da reagerer mange.
Les også: Her er Davy Wathnes hevn i reklamekrigen (NA24)
Les også: Test av Gets TV-boks (Side 3)
– Feil å endre reklamereglene
I fjor ble det kjent at regjeringen endret reklamereglene slik at TV 2 kunne sende reklame når de selv ønsker i sendingene.
Tidligere har kravet vært at det skal være 20 minutters pause mellom reklameinnslagene. Årsaken til endringen var primært laget for å gi TV 2 frihet til å plassere reklame når det var minst spennende, fremfor at de skulle avbryte sendingene med faste mellomrom, uavhengig av hva som skjedde.
Resultatet blir en mer amerikansk sending, med hyppigere og kortere reklamepauser.
– Jeg personlig mener det var feil å fjerne 20-minuttersgrensen.
– Men tror du folk heller ville godtatt en høyere lisensavgift for at NRK skulle kjøpe rettighetene?
– Ja, det tror jeg, men jeg er jo veldig glad i NRK, sier Apeland.
Les også: Militær-oppfinnelsene som aldri ble noe av (Side 3)
Netflix-generasjonen
Apeland peker spesielt på Netflix som noe som er i ferd med å endre vanene til folk, og som gjør at regelendringen kom på et spesielt uheldig tidspunkt.
– Vi har blitt litt bortskjemte med å se på TV, spesielt etter at Netflix kom. Jeg tror mange hadde foretrukket at Netflix hadde OL-rettighetene, men det har de selvsagt ikke råd til.
– Men det spesielle med Netflix er jo at det er en slags skjult lisensavgift. Du betaler 79 kroner i måneden - og det blir jo nesten en tusenlapp i året - og det er jo penger du betaler for et innhold. Men folk tenker ikke på denne prisen, for det er et lite trekk hver måned som skjer automatisk, og det går under radaren.
– Jeg tror TV 2 og NRK hadde møtt mindre kritikk om de tok en lav månedlig sum for sitt tilbud. Hos TV 2 betaler du i dag ved å akseptere reklame, og med Netflix betaler du en sum for å slippe den, sier Apeland.
TV 2 ruster seg nå for den største pågangen i historien:
Slik skal de takle den ekstrele OL-trafikken »