Til hovedinnhold

Ingen vil ha solcellemobiler

Nokia har testet ut solcellemobiler, men dropper planene.

En mobiltelefon med innebygget solcellepanel høres kanskje ut som en god idé, i hvert fall for alle oss som på ett eller annet tidspunkt har opplevd å gå tom for strøm langt fra nærmeste stikkontakt.

Nokia har de siste fire månedene testet en prototyp på en solcelledrevet mobiltelefon kalt Lokki. Telefonen ble gitt til fem testpersoner som bodde i ulike klimasoner. En telefon ble testet i nærheten av polarsirkelen, en annen i Kenya, nær ekvator.

Konklusjonen etter testen var at det er fullt mulig å lade en solcellemobil, men at det innebærer ganske store utfordringer.

Umoden teknologi

Når telefonen ble plassert direkte i solen på en mest mulig optimal måte, fikk den nok energi fra solcellepanelene til at den kunne holde seg i standby-modus. Taletiden var imidlertid svært begrenset. Den eneste Lokki-telefonen som klarte seg helt uten ekstern lading var en telefon som ble benyttet under en seiltur i Østersjøen. Da var telefonen konstant badet i sollys.

Mobiltelefonen som befant seg nær polarsirkelen fikk så lite energi fra solcellepanelet at det ikke var mulig med mer enn 17 timers taletid – i løpet av en periode på 65 dager.

Nokia konkluderer med at det er så store klimaforskjeller og forskjeller i livsstil at solcelletelefoner foreløpig ikke har livets rett.

Les også om superbatteriet som gir to ukers mobilbruk her.

Les om flere batterifremskritt:

(Kilde: Nokia Mobile Blog)

annonse