NyhetTa runde bilder med ny fisheye-linse

Ta sirkulære bilder med ny fisheye

...og rett dem opp igjen med ny programvare.

De fleste som har forsøkt å ta bilder av hele familien samtidig har nok erfart frustrasjonen over akkurat å ikke få plass til alle på ett bilde. Løsningen ligger kanskje hos Sunex' nye versjon av deres 5.6mm f/5.6 SuperFisheye, som kan brukes på APS-C-kameraer, både fra Nikon (F-fatning) og Canon.

Som navnet tilsier er brennvidden fast på lave 5.6 mm og blenderen er satt til f/5.6, også den fast, noe som gir et fokusområde fra 50 cm til uendelig. Mest uvanlig er allikevel bildevinkelen, som målt diagonalt er på hele 185 grader. Dermed er det et fullstendig sirkulært bilde på 14.5 mm som treffer kameraets bildesensor, slik du kan se på bildet under.

Eksempelbilde tatt med Canon 40D og SuperFisheye. Foto: Sunex

Objektivet er nok i første omgang ikke laget for hverdagsfotografi, men for den teknisk interesserte er det mulig å sy sammen flere fotografier for å lage finurlige sfæriske bilder, det vil si ett bilde som fanger alt som er rundt deg. Den ekstreme bildevinkelen gjør at kun to fotografier er nødvendig for å gjennomføre dette.

Sunex har også utviklet en gratis plug-in for Photoshop kalt Dewarper, som lar deg både rette opp og justere forvrengningene som objektivet lager. Programvaren kan også brukes på bilder tatt med andre fisheye-objektiver enn Sunex’.

Før og etter bruk av Dewarper. Foto: Sunex

SuperFisheye ligger allerede ute i nettbutikken til Sunex, hvor både Nikon- og Canon-versjonene går for $799, tilsvarende i overkant av 4600 norsk kroner om man ikke medberegner moms og andre uhumskheter. Carl Zeiss lanserte også nye objektiver for filmentusiastene denne uken.

Les også
Trodde du Polaroid-kameraet var dødt?
Les også
Dette er vårens kameranyheter
Les også
Tør du å ta bilder på denne måten?
annonse