Til hovedinnhold

Dette er verdens kraftigste datamaskin

Blir en vinner med kraft fra Nvidia.

Amerikanerne slår et slag for de beste superdatamaskinene for tiden. I juni tok de tilbake tronen fra Asia hos Top500.org med IBMs Sequoia-maskin. Nå slår USA til igjen med Titan, og den skal være enda kraftigere.

Titan er skapt av Oak Ridge National Laboratory, som er underlagt det amerikanske energidepartementet. Den fyller skoene til forgjengeren Jaguar, og vel så det. Maskinen skal nemlig kunne levere en ytelse på 20 petaflops, 20 billiarder regneoperasjoner per sekund, det vil si ti ganger raskere enn sin forgjenger.

Dette er på godt nivå med Sequoia, som tok over førsteplassen over de 500 kraftigste superdatamaskinene i juni fra japanske K Computer, som «bare» hadde en ytelse på 8 petaflops. Japan og Kina har lenge dominert topplisten, men nå satser USA på å ligge i front igjen.

Norge ligger på 44. plass og 96. plass, med beliggenhet i henholdsvis Trondheim og Oslo.

Brukes til forskning

Titan skal blant annet brukes til forskning innen kjernefysikk, biodrivstoff, solenergi, klimaendringer, materialkunnskap og effektivisering av motorer.

Det gjør den ved å simulere diverse scenarioer som krever enorme mengder med datakraft. Andre eksempler på bruk av superdatamaskiner er beregninger av de neste dagenes værmelding eller å simulere universets utvikling.

Private virksomheter skal også få tilgang til å låne Titans vanvittige regnekraft til sine prosjekter.

Grafikkprosessorene som arbeidshester

Titan presser seg inn i samme antall skap som forgjengeren (200 stykker), og er et Cray XK7-system bestående av 18 688 noder. Hver node består igjen av én 16-kjerners AMD Opteron 6274-prosessor og én Nvidia Tesla K20-grafikkprosessor (GPU).

Noe som er interessant, er at GPU-ene overtar en stor del av utregningene. De kan utføre flere hundre beregninger samtidig, og jobber dermed mye raskere enn CPU-er. Nvidia anslår at GPU-ene kommer til å levere 85 prosent av regneytelsen i Titan. CPU-ene skal brukes mest til å veilede simuleringene.

Systemet har videre til sammen 299 008 CPU-kjerner og mer enn 700 terabyte med RAM.

Mer energieffektiv

En utfordring ved superdatamaskiner er effektforbruket. Titan er, med sine 9 megawatt, likevel fem ganger så energieffektiv som den svakere Jaguars 7 megawatt. Jeff Nichols, assisterende direktør for databehandling og informatikk ved ORNL, mener at utviklingen er på rett vei:

– En kombinasjon av GPU-er og CPU-er i et enkelt system krever mindre effekt enn CPU-er alene, og er et ansvarlig skritt for å redusere CO2-utslippet vårt, sier han i en pressemelding.

(Kilde: Oak Ridge National Laboratory)

Se bilder av superdatamaskinen og Tesla-GPU-ene i galleriet nedenfor:

Les også
Kina slår Titan ned fra tronen
Les også
Cray slipper «billig» superdatamaskin
Les også
Verdens kraftigste supermaskin blir bedre
Les også
IBMs nye supermaskin skal knuse alle rivaler
Les også
Forskere har laget PC som aldri krasjer
Les også
Ny supermaskin i Oslo
Les også
Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet
Les også
Bygger superdatamaskin med Raspberry Pi og Lego
Les også
Her er verdens raskeste datamaskin
annonse