Til hovedinnhold

Video ga dobling av mobiltrafikken

Sterk vekst i datatrafikk, viser rapport fra Ericsson.

Aksel Aanensen, administrerende direktør i Ericsson.Foto: Ericsson

Stadig flere smartmobiler og nye tjenester for streaming av videoinnhold har gitt en dobling i datatrafikken globalt fra tredje kvartal i fjor og frem til tredje kvartal i år. Det viser siste utgave av Ericssons mobilrapport. Ericsson selger kommunikasjonsutstyr til telekomoperatørene.

Ericsson forventer at den globale datatrafikken vil øke med rundt 50 prosent i året fra 2012 til 2018. Online video er den største årsaken til at vi bruker stadig mer data. 25 prosent av all trafikk fra smarttelefoner og 40 prosent av all trafikk fra nettbrett, stammer fra bruk av video.

– Video er den klart viktigste trafikkdriveren. Og med nye tjenester og muligheter for å laste ned og streame tv- og videoinnhold på mobiler og nettbrett vil denne trafikken fortsette å øke. Dette setter nye krav til nettene fordi vi som forbrukere forventer at de skal gi oss høy kvalitet uansett tid og sted, sier Aksel Aanensen, administrerende direktør i Ericsson Norge.

Online-video er den største trafikkdriveren for bærbare PC'er, nettbrett og smarttelefoner.

Dobbelt så mange smartmobiler i Norge

Rapporten slår fast at ca. 40 prosent av alle solgte telefoner i verden i tredje kvartal var smarttelefoner. Men dette tallet er vesentlig høyere i Norge.

– Selv om dette er et høyt tall, er det verd å merke seg at andelen smarttelefoner er dobbelt så høy i Norge. Her til lands viser tall fra Elektronikkbransjen at 80 prosent av alle solgte mobiler i første halvår var smarttelefoner, sier Aanensen.

Aanensen viser til at smarttelefoner og nettbrett endrer måten vi bruker internett på.

– At stadig flere anskaffer og aktivt bruker enhetene gir store utslag i datatrafikken i mobilnettene. De mobile enhetene er alltid innen rekkevidde, og vi bruker dem stadig mer for strakstilgang til informasjon, underholdning og kontakt med andre, sier han.

Antall mobilabonnement etter type teknologi. Abonnementene er definert etter den mest avanserte teknologien telefonen og nettverket kan håndtere.

Det ventes at antallet mobilabonnementer i verden vil nå 6,6 milliarder innen utgangen av 2012 og 9,3 milliarder innen utgangen av 2018. Imponerende, tatt i betraktning at verdens befolkning er på "bare" rett over 7 milliarder. Tallene inkluderer ikke maskin-til-maskin-abonnementer (M2M).

Rundt 91 prosent av verdens innbyggere har nå en mobiltelefon, ifølge Ericsson.

Vekst for 4G

Ericsson skriver i rapporten at 455 millioner mennesker hadde 4G-dekning basert på LTE-teknologi i midten av 2012. I løpet av fire år ventes det at over halvparten av verdens befolkning vil ha LTE-dekning.

Innen 2018 vil det være ca. 1,6 milliarder LTE-abonnementer, opp fra ca. 55 millioner i dag.

(Kilde: Ericsson Mobility Report)

annonse