Til hovedinnhold

Pentax K-5 endelig offisiell!

Pentax er kjent for sine robuste speilreflekskameraer, og mange har ventet på en erstatter for K-7 som ble lansert i fjor. Nå er ventetiden over, for i dag ble K-5 endelig offisiell.

Pentax lover i sin pressemelding at K-5 er basert på K-7 og "...is more resourceful and flexible in photographic expression". Slikt trodde vi var opp til fotografen og ikke kameraet, men at pressemeldinger er fulle av floskler og svada er ikke akkurat nytt. Det vi imidlertid kan hente ut fra dette utsagnet av fornuftig informasjon, er at K-5 nok er å betrakte som en reell videreutvikling av K-7 og ikke en lavere klassifisert modell.

Og det er noe spesifikasjonslisten også er med på å underbygge, for den er temmelig imponerende: Hastighet opp til syv bilder i sekundet, videoopptak i full-HD (dvs 1080p) med 25 bilder per sekund, ISO-verdier som spenner fra 100 til 12800 og kan utvides til tilsvarende 80 til 51200 ukalibrert, samt en nyutviklet CMOS-brikke med 16,3 megapiksler.

Pentax lover også at autofokushastiogheten skal være drastisk forbedret i forhold til K-7, samt at HDR-funksjonen og skal ha fått en overhaling, og skal nå kunne brukes håndholdt.

Autofokusmodulen får 11 fokuspunkter, og de ni midterste er av kryss-typen. Lukkeren skal være god for 100 000 eksponeringer, og klarer lukkertider opp til 1/8000 sekund, mens K-5s søker, som for øvrig er av pentraprisme-typen, skal ha tett oppunder 100% søkerdekning og en søkerforstørrelse på 0,92x.

Bildestabilisator er også på plass, og skal i følge Pentax være god for 2,5 til 4 blendertrinn forbedring.

Skjermen blir på 3 tommer og får en oppløsning på 921 000 bildepunkter. Pentax-fansen vil også bli glade for å vite at den tradisjonelle Pentax-byggekvaliteten er på plass, og K-5 får ikke mindre enn 77 ulike tetninger og pakninger i kamerahuset.

77 er også tallet for antall målefelter i lysmåleren, som dermed selvsagt kan tilby de fleste lysmålemetoder. Andre ting K-5 blir utstyrt med er en rekke innstillingsmuligheter og digitale filtre, samt en støyfjerningsfun ksjon som kan slås av, støvfjerningsfunksjon, automatisk digital korreksjon av fortegning og fargefeilbrytning med visse objektiver, og masse annet.

Pentax selv påstår de med sine egne testrutiner har klart å klemme hele 1100 eksponeringer ut av K-5s fulladete batteri, uten blitsbruk, men litt lenger bak i spesifikasjonsløisten finner vi et CIPA-tall på 740 bilder per lading. Etter CIPA-standarden forutsetter det at det benyttes blits på 50% av bildene, og pussig nok finner vi her også et tall på 980 bilder per lading uten blitsbruk.

I det hele tatt er det rimelig klart at dfette er et fullspekket speilreflekskamera av en type vi nesten fryktet Pentax var i ferd med å slutte å produsere, og vi er overlykkelige over å se at det ikke var tilfelle, for K-5 virker svært, svært lovende.

Vi har ennå ikke fått noen informasjon om tilgjengelighet og pris, men hva sistnevnte angår forventer vi noe a la det K-7 havnet på da det ble lansert.

Les også
Hva mangler i Pentax K-5
Mer om
annonse