Til hovedinnhold

– Google gir bort e-postadressen din

Hver gang du kjøper en Android-app får apputvikleren alle detaljene dine, hevder utvikler.

Crickey! Det kan fort bli rabalder og stor ståhei de neste dagene hvis app-utvikler Dan Nolan fra Sydney har rett i sine anklager mot Google. Han påstår nemlig at han får tilgang til blant annet e-postadresser og fullt navn til de som kjøper appene hans, ifølge News.com.au.

Imidlertid hevder Nolan at han slettes ikke burde få slik informasjon, fordi han ikke har systemer som kan håndtere det på en forsvarlig måte.

– Jeg har e-postadressen din

Den australske app-utvikleren ble overrasket da han oppdaget at han hadde så mye informasjon om kundene, og synes det var riktig å varsle om forholdet.

– I dag bestemte jeg meg for å logge på min Google Play-konto for å oppdatere betalingsdetaljene mine. Jeg hoppet over til selger-kontoen for å se på ordrene, og der oppdaget jeg noe helt vanvittig, skriver Nolan på sin egen blogg.

– Hvis du hadde kjøpt appen via Google Play – selv hvis du hadde kansellert ordren – fikk jeg vite e-postadressen din, hvor du bor og i mange tilfeller også fult navn, fullfører han.

Keating har rykte på seg for å være en anelse knusktørr, dog med plenty av vittigheter på lager, og det er dette appen spiller på.

Nolans største bragd som utvikler så langt er at han har laget en satirisk tulle-app hvor Paul Keating (tidligere statsminister i Australia) lirer av seg ukvemsord og spydigheter.

Endring i fjor høst

Nolan ble kontaktet av News.com.au som spurte om han kunne si noe mer og saken. Etter å ha gjort egne undersøkelser sier han at Google pleide å gi ut falske e-postadresser (alias), men at de sluttet med dette i oktober/november i fjor. Nylig har han altså fått riktige og detaljerte opplysninger om kundene som har kjøpt appen hans.

App-utvikleren spekulerer i om det kanskje kan ha noe med at Google integrerte sitt sosiale medium Goolge+ med flere av sine tjenester på den tiden. I så fall tyder dette på at det er et sikkerhetshull som Google selv ikke er klar over. Alternativt er det et bevisst valg fra Google, men i så fall hevder Nolan at brukervilkårene også burde vært endret, noe de ikke har blitt.

En annen av Nolans teorier er at Google har brukt et lignende betalingssystem som det for eksempel Amazon eller eBay bruker, men "glemt" å tilpasse sin løsning for apper. Han bemerker at han som bare selger apper – ikke fysiske produkter – har ikke behov for å vite leveringsadresse eller fullt navn, for eksempel.

Kan skyldes moms?

En anonym kilde sier til News.com.au at forklaringen kan ligge i innrapportering av skatter. Mens Apple App Store etter sigende krever inn dette på vegne av sine utviklere, må Android-utviklere sørge for å betale inn salgsskatt/mva. på eget initiativ. Hvis dette stemmer kan det kanskje være meningen at Android-utviklerne får denne infoen fra Google for å fylle ut papirene sine.

Google selv har foreløpig ikke besvart henvendelsene fra News.com.au om Nolans oppdagelse.

Les også: – Google Play er nesten helt trygg, sier sikkerhetsselskap

Er du bekymret for at app-utviklere kan snappe opp halv-sensitive opplysninger om deg? Kommenter i forumet under artikkelen!

(Kilder: News.com.au, Dan Nolans blogg)

Mer om
annonse