Til hovedinnhold

Streaming overgår fysiske plater for første gang

I 2012 streamer vi mer enn vi ser filmer på DVD og Blu-ray.

Vi streamer film og musikk som aldri før og trenden ser ut til bare å øke. En ny undersøkelse fra analyseselskapet IHS Screen Digest beregner at antall kjøp og leie via streaming i USA alene vil overgå fysiske medier som DVD og Blu-ray med over én milliard i 2012.

Bruken av streaming får seg et enormt hopp mellom 2011 og 2012. I fjor var streamingnivået på 1,4 milliarder kjøp eller utleier, mens det i år er ventet å nå hele 3,4 milliarder.

Til sammenlikning synker DVD- og Blu-ray-markedet sakte, men sikkert. I 2012 er det ventet at det skal bli kjøpt og leid 2,5 milliarder fysiske enheter i USA – altså én milliard færre enn streaming.

Flere aktører

Tallene stammer visstnok fra USA, som har tilgang til flere aktører og tjenester enn vi som bor her i Norge. Blant årsakene til den massive veksten i streaming av film og TV-serier er at det har kommet flere spillere på banen.

Markedet var lenge dominert av Netflix, men i det siste har også blant andre Amazon, Facebook og Blockbuster kastet seg inn i kampen om markedsandelene.

Kraftig vekst fremover

IHS Screen Digest forventer at streamingmarkedet kommer til å vokse kraftig frem til 2016 – hvor det vil nå fem milliarder transaksjoner i USA alene. Fysiske medier vil derimot ikke forsvinne. DVD-er og Blu-ray-er vil fortsette å selge, og minsker bare litt.

I Norge er streamingmarkedet for film og TV-serier fremdeles litt beskjedent. Vi har tilgang til tjenester som Voddler, LoveFilm, Canal Digital GO og ViaPlay, men utvalg og muligheter er foreløpig ikke noe å skryte av.

Se en visuell fremstilling av utviklingen i streamingbransjen nedenfor:

(Kilde: Bloomberg)

annonse