Streaming overgår fysiske plater for første gang

I 2012 streamer vi mer enn vi ser filmer på DVD og Blu-ray.

Vi streamer film og musikk som aldri før og trenden ser ut til bare å øke. En ny undersøkelse fra analyseselskapet IHS Screen Digest beregner at antall kjøp og leie via streaming i USA alene vil overgå fysiske medier som DVD og Blu-ray med over én milliard i 2012.

Bruken av streaming får seg et enormt hopp mellom 2011 og 2012. I fjor var streamingnivået på 1,4 milliarder kjøp eller utleier, mens det i år er ventet å nå hele 3,4 milliarder.

Til sammenlikning synker DVD- og Blu-ray-markedet sakte, men sikkert. I 2012 er det ventet at det skal bli kjøpt og leid 2,5 milliarder fysiske enheter i USA – altså én milliard færre enn streaming.

Flere aktører

Tallene stammer visstnok fra USA, som har tilgang til flere aktører og tjenester enn vi som bor her i Norge. Blant årsakene til den massive veksten i streaming av film og TV-serier er at det har kommet flere spillere på banen.

Markedet var lenge dominert av Netflix, men i det siste har også blant andre Amazon, Facebook og Blockbuster kastet seg inn i kampen om markedsandelene.

Kraftig vekst fremover

IHS Screen Digest forventer at streamingmarkedet kommer til å vokse kraftig frem til 2016 – hvor det vil nå fem milliarder transaksjoner i USA alene. Fysiske medier vil derimot ikke forsvinne. DVD-er og Blu-ray-er vil fortsette å selge, og minsker bare litt.

I Norge er streamingmarkedet for film og TV-serier fremdeles litt beskjedent. Vi har tilgang til tjenester som Voddler, LoveFilm, Canal Digital GO og ViaPlay, men utvalg og muligheter er foreløpig ikke noe å skryte av.

Se en visuell fremstilling av utviklingen i streamingbransjen nedenfor:

(Kilde: Bloomberg)

Les også
Vil introdusere 1 terabyte-disk
Les også
Strømming lønner seg mer og mer
Les også
Rekordmange laster ned Game of Thrones
Les også
– Netflix kommer til Norge
Les også
Streaming stanser piratkopiering
Les også
Vi bruker mer tid på streaming
Les også
Harman lanserer app for trådløse systemer
Les også
Streaming blir stuerent
annonse