Tek.no

Nyhet

Fords nye bil tvinger deg til å holde fartsgrensen

Politiets våte drøm?

Ford
Niklas Plikk
25 Mar 2015 14:13

Bilene våre blir stadig mer avanserte, og dagens nyeste modeller er utstyrt med alt fra sonar-sensorer til kameraer både framme og bak. Resultatet er funksjoner som automatisk parkering og dynamisk cruise-kontroll, som definitivt er nyttige, men kanskje ikke akkurat livsviktige.

Nå håper Ford at de kan bruke sensorer til å ikke bare gjøre kjøreturen din litt enklere, men også tryggere. De har nemlig laget et system som kan lese av fartsskilt mens du kjører forbi dem, og tilpasser farten automatisk.

Hva var egentlig fartsgrensen?

Systemet heter Intelligent Speed Limiter, og dukker opp allerede i Fords nyeste modell, S-Max, som slippes i Europa snart.

Ved hjelp av et kamera i frontvinduet kan den scanne skilt på siden av vanlige veier. Ser den for eksempel et 40-skilt, vil systemet redusere topphastigheten på bilen til 40 kilometer i timen. I motsetning til andre systemet gjør den ikke dette ved å bremse, men ved å justere mengden drivstoff som blir pumpet inn i motoren. Det gjør at du fortsatt har full kontroll over bremsene når systemet setter igang.

Hvis fartsgrensen øker igjen til noe høyere enn 40, hever bilen fartssperren i motoren. Da kan du aksellerere opp selv til ønsket hastighet, så lenge det er under den nye fartsgrensen.

Helt valgfritt

Selv om systemet er der for å stoppe deg fra å bryte fartsgrensen, er det helt valgfritt. Du velger selv når det skal være på, og for å deaktivere det er det bare å trykke hardt på gasspedalen.

Under ser du en demonstrasjon av hvordan systemet fungerer:

Det er ikke bare Ford som lager avanserte biler:
Vi kappkjørte en 700-hesters Tesla Model S mot en 70-hesters Golf »

(Kilde: Ford via Engadget)

annonse

Les også