Denne dronen er laget av sopp
NASA-forskere har funnet opp en «biologisk» drone.
Utviklingen av droner går fremover i stadig raskere tempo, og på forbrukernivå er droner blitt et yndet hjelpemiddel for fotografer som ønsker å ta bilder fra perspektiver som ellers er utilgjengelige.
Et av problemene med droner er imidlertid at det alltids er en sjanse for havari, noe som igjen kan føre til uvelkommen forsøpling av naturområder. Et eksempel på dette å vi i oktober, da en fotograf fikk 20 000 kroner i bot etter at kameradronen hans styrtet i en varm kilde i den kjente nasjonalparken Yellowstone i USA.
Når har en gruppe forskere fra NASA og Stanford Univeristy i California kommet opp med det som må kalles en lettere oppsiktsvekkende løsning på problemet knyttet til drone-forsøpling. Det melder blant andre Forbes og New Scientist.
Drone laget av sopp
Det de kreative forskerne nå har dratt sløret av er rett og slett en drone som er laget av biologiske materialer. Dermed er dronen altså biologisk nedbrytbar, slik at den ikke forurenser naturen ved en eventuell krasj.
Hoveddelen av skroget til dronen er konstruert av såkalt mycelium, som er en spesiell type sopp bestående av nettverk av «tråder», og som vanligvis vokser under jorden eller inni andre materialer. Soppen ble kultivert over en ukes tid i en form.
Som et beskyttende «skall» utenpå soppskroget la forskerne så et lag med klebrig cellulose som ble dyrket frem med bakterier i et laboratorium, og denne cellulosen ble i sin tur «herdet» med slim fra vepser.
Ikke kun biologiske materialer
Naturlig nok ble det umulig å lage hele dronen av biologiske materialer, slik som elektronikken. Forskerne forsøkte imidlertid å gjøre kretsene også så miljøvennlige som mulig, og skrev dem ut med et spesielt «blekk» av sølv-nanopartikler.
Ellers benytter dronen også konvensjonelle propeller og batterier. Forskerne jobber imidlertid med å gjøre også sensorene i dronen nedbrytbare, noe som visstnok skal oppnås ved å bruke E. coli-bakterier, uten at det foreligger noen nærmere detaljer om dette.
Biologiske droner har åpenbart utfordringer, og en ingeniør New Scientist var i kontakt med pekte blant annet på faren for at dronene brytes ned mens den ennå er i bruk, noe som selvsagt er en reell fare. Dronen er uansett kun et prototype-konsept ennå, og det er nok tvilsomt at vi vil se den i butikkene med det første. Mer informasjon finner du på hjemmesiden til prosjektet.
Det finnes også alternativer til droner: Dette kamerastativet lar deg ta bilder fra luften »