Tek.no

Nyhet

Boeing og Porsche går sammen om å utvikle en elektrisk flybil

Porsche/Boeing
11 Okt 2019 16:11

Porsche, Boeing og Boeing-eide Aurora Flight Sciences går sammen om å utvikle et konsept for et elektrisk kjøretøy som kan ta av og lande vertikalt. Det melder selskapene fredag.

– Porsche er ute etter å utvide omfanget vårt som en sportsbilprodusent ved å bli et ledende merke for premiummobilitet. På lang sikt kan det bety å flytte seg inn i den tredje dimensjonen av reising, sier styremedlem Detlev von Platen i Porsche i en melding.

Skal undersøke potensialet

Som en del av avtalen vil selskapene sette sammen et internasjonalt team som også skal analysere markedspotensialet for premiumbiler av denne typen og også de mulige bruksområdene.

– Vi kombinerer styrkene til to ledende globale selskaper for å adressere et potensielt nøkkelmarkedssegment i fremtiden, sier von Platen.

Porsche spådde i fjor at markedet for lufttransport over korte avstander i byer vil ta seg opp etter 2025. Denne typen løsninger vil kunne være både raskere, mer effektive og ikke minst billigere enn dagens transportløsninger på bakken.

Flytaxi

Boeing tar dermed opp konkurransen med hovedkonkurrenten Airbus, som i fjor testfløy et konsept de utviklet sammen med Audi for en «flyvende taxi», i praksis en bil som kunne festes til en slags droneløsning og dermed fly avgårde.

Både i lufta og på bakken er intensjonen at kjøretøyet skal være autonomt, altså kunne kjøre seg selv.

Audi og Airbus har laget dette flybilkonseptet, hvor dronedelen er avtagbar.
Audi

Også selskapet Kitty Hawk har en liknende doning, kalt Project Heaviside. Den ser i større grad ut som et lite enmannsfly, men har også anledning til å ta av og lande vertikalt, på samme måte som et helikopter.

Ifølge Kitty Hawk har flyet et støynivå «100 ganger lavere» enn et vanlig helikopter og kan tilbakelegge distansen mellom San Jose og San Francisco på 15 minutter på halvparten av energien en bil vil bruke.

annonse

Les også