Tek.no

Nyhet

Xeon EM64T selger best

Jan Aril Sigvartsen
24 Nov 2004 09:27

Tallene for tredje kvartal i servermarkedet ble lagt frem denne uken. Ifølge IDC og ZDNet ble det solgt 60 000 servere basert på Xeon EM64T "Nocona", i tredje kvartal.

Litt skremmende for AMD er det kanskje at det "bare" ble solgt 52 000 servere med Opteron-prosessorer. Til tross for at Opteron har over ett år forsprang på EM64T og "Nocona"-prosessoren (også referert til som iAMD64 hos enkelte), har altså Intel allikevel klart å selge mer etter kort tid på markedet.

EM64T ble tilgjengelig som serverteknologi i sommer og må sies å ha fått raskt rotfeste - ihvertfall dersom man skal sammenligne med Opteron. Nå skal det sies at Intel allerede har et meget sterkt merkenavn å spille på i form av "Xeon" og at kunder som allerede kjører slike løsninger med tilfredshet fortsatt vil bygge på samme plattform. "Nocona" vil dermed være det naturlige valg for mange - uavhengig av EM64T.

Opteron har vært med å etablere AMD64-plattformen og muligheter for 64-bits prosessering er nok motivasjonen for mange som kjøper slike servere. Motivasjonen for å Xeon EM64T er nok i de fleste tilfeller en helt annen.

Ifølge IDC kjører flesteparten av "Nocona"-systemene fortsatt en eller annen 32-bits versjon av Windows, mens 60 prosent av Opteron-systemene kjører 64-bits Linux. Som en generell konklusjon kan man derfor kanskje si at kunder som kjøper Opteron er mer klar over hva de ønsker av ny teknologi, enn de som kjører Xeon EM64T.

Markedsføringsapparat, penger og merkenavn tatt i betraktning, skal det nok mye til at AMD klarer å selge flere enheter enn Intel i servermarkedet. AMD64 har imidlertid klart å etablere seg som en sterk aktør, og vil neppe forsvinne - selv om Intel har mer markedsandel. Konklusjonen er at det er nok kundegrunnlag både for Intel EM64T, AMD Opteron og IBM Power.

Til informasjon kan det nevnes at Windows for x86-64 trolig ikke vil bli tilgjengelig før høsten 2005. Salget av Linux-servere steg på sin side med nesten 43 prosent i tredje kvartal.

(Kilder: IDC, ZDNet)

Les også
IBM kjører Xeon LV i bladservere
Les også
Opp og ned for Opteron
Les også
Snart Windows for AMD64/EM64T
Les også
IBM Power 5-server leder an
Les også
AMD Pacifica i 2006
Les også
Dell vurderer AMD-prosessorer
Les også
AMD kaprer markedsandeler
Les også
Laveffekt Xeon-prosessor med 64-bit-støtte
Les også
AMD klar for PCI Express
Les også
30 prosent økning for AMD
Les også
12-veis AMD64-server fra Cray
annonse