Nyhet

Ringer uten mobilnett

Det er ikke lett å få fisk i fiskelause vatn – omtrent like lett som å ringe på steder hvor du ikke har mobildekning. Men nå er et team i Australia i ferd med å gjøre denne tesen til skamme. De har nemlig funnet ut hvordan du kan bruke mobilen på dekningsløse steder.

De australske forskerne har nemlig laget mobilprogramvare som gjør at mobiltelefoner selv fungerer som både telefoner og "mobilmaster", sistnevnte små som sådan.

Forskningsprosjektet har resultert i to ulike løsninger for å kunne bruke mobiltelefon i dekningsløse områder. Det ene er spesiallaget med tanke på katastrofeområder, for eksempel steder der infrastrukturen er såpass ødelagt at det eksisterende mobilnettet er ute av drift. Dette er et lite bærbart nettverk av "master" som slippes ned fra fly, skriver Physorg.

Wi-fi blir mobilnett

Den andre løsningen er en mer permanent løsning, og består av et eget "nettverk" som kun består av telefonene som brukes. Her lages nettverket mellom telefonene ved hjelp av Wifi-forbindelse. Mobilprogramvaren har fått navnet Distributed Numbering Architecture (DNA), og gjør at hver eneste mobiltelefon fungerer som en egen ruter.

Foreløpig har ikke systemet en større rekkevidde enn noen hundre meter per telefon. En av forskerne, Paul Gardner-Stephen, forteller at det kun behøves noen flere mobiltelefoner for å øke rekkevidden på "nettet".

Batphone

I tillegg planlegges det også en telefon forskerne har døpt Batphone. Dette er en telefon som er spesialdesignet for å kunne ta i bruk ubrukte frekvenser.

Han mener at et slikt system burde kunne være oppe og gå på ønsket sted innen 18 måneder. Det forutsetter riktignok at forskerne får nok økonomisk støtte.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller til Amobil at denne teknologien ikke er noen nyhet i seg selv. Slike løsninger har vært i bruk lenge, blant annet i regi av Alta kommune. I én situasjon tok man i bruk brannbiler som hadde egne sendere og egne GSM-baser. Da nettverket ble satt opp, aktiverte man senderne i hver ende av rekken med brannbiler.

(Kilde: Physorg)

Les også
– Symbian ^4 får NFC
Les også
Dårlig dekning hjemme?
Les også
Se alle GSM-antennene til Netcom og Telenor
annonse