Til hovedinnhold

AMD annonserte SSE5

Til forskjell fra de foregående SSE-utvidelsene (SSE-SSE4) er det denne gangen AMD som står for utviklingen. AMD er imidlertid ingen nykommer når det gjelder å utvikle instruksjonssett.

Mange husker sikkert 3DNow!, men den virkelig store jobben gjorde AMD i forbindelse med 64-bit-utvidelsen av x86-standarden - x86-64. Det er med få forandringer samme standard som Intel bruker i sine 32/64-bit prosessorer som Core 2 Duo den dag i dag.

Kort fortalt SSE5 gjør alt SSE4 gjør, bare bedre, og innfører i tillegg en rekke nye optimaliseringer. Instruksjonene teller totalt 170, og er alle 128-bit. Målet er å øke ytelsen i programvare innen multimedia og sikkerhet.

Blir Intel med?
AMD har tidligere tatt i bruk de ulike Intel-utviklede SSE-generasjonene, men det gjenstår å se om Intel vil ta i bruk den AMD-utviklede SSE5. Dersom SSE5 skal bli en suksess, er nok AMD nødt til å ha med Intel på laget.

Den foreløpig siste SSE-standarden er versjon 4, som ventes å debutere i "Penryn"-prosessorene senere i år - Intels første prosessorer produsert med 45 nm-teknologi. AMD tar også i bruk en variant av SSE4 (SSE4a), i sine K10-prosessorer.

De første prosessorene med SSE5-støtte blir trolig AMDs Fusion-prosessorer, som ventes på markedet i 2009, men standarden er allerede nå tilgjengelig for utviklere.

Mer info
Les mer om SSE5 hos AMD. For en grundigere teknisk gjennomgang av SSE5, se Anandtechs artikkel.

(Kilde: Dailytech, Anandtech)

annonse