Til hovedinnhold

Sverige tillater overvåking

Sveriges Riksdag godkjente onsdag en omstridt lov som tillater overvåking av all tele- og datatrafikk inn og ut av Sverige. Loven skal visstnok ikke gjelde kommunikasjon innenlands i Sverige.

Ifølge BBC skal loven ha blitt godkjent med knapp margin etter en het debatt i Riksdagen. Tilhengerne mener loven er et nødvendig tiltak mot terrorister og andre som truer Sveriges sikkerhet.

Kritikerne mener loven truer personvernet, og at den kan sammenlignes med tiltak i blant annet Kina og Saudi-Arabia, som er kjent for å overvåke nettbrukere.

Videre mener eksperter at loven har noen tekniske svakheter som gjør at den umulig lar seg gjennomføre i praksis. Det skal blant annet ikke gå an å skille mellom kommunikasjon innenlands, og mellom Sverige og utlandet.

Det er allerede opprettet en nettside som protesterer mot loven: stoppafralagen.nu.

Rammer også Norge

Det at datatrafikk mellom Sverige og utlandet skal overvåkes, innebærer at loven også gjelder kommunikasjon mellom Norge og Sverige.

Det norske Datatilsynet er bekymret over situasjonen, men er usikker på hvordan dette vil fungere i praksis, og vil derfor avvente eventuell reaksjon

Loven skal tre i kraft fra 1. januar 2009.

Les en pressemelding på riksdagen.se.

(Kilder: BBC, Digi.no)

annonse