Nyhet

Endelig mobil på flyet

Allerede i november skrev vi at det arabiske flyselskapet Emirates ønsket å tilby mobil på flyet. Nå melder New York Times at forslaget gjøres om til virkelighet i 25 land rundt om i Europa, Midtøsten og Asia. Det utgjør 30 av rutene til flyselskapet.

Men ikke nok med det. Senere i år er det forventet at et halvt tusen flyselskaper vil gjøre det samme, inklusive gigantene Air France-KLM, Ryanair og Quantas.

SAS Braathens har ingen planer
SAS Braathens står på sin side ikke på tærne for å gjøre noe lignende i Norge.

- Vi har vurdert å implimentere mobiltelefoni på fly, men vi har ingen konkrete planer, sier Thomas Midteide, informasjonssjef i SAS Braathens

For SAS er det først og fremst et kostnadsspørsmål, ifølge Midteide. Han forklarer også at SAS leier flesteparten av flyene sine. Dermed er det ikke like aktuelt å gjøre en slik investering, som for de selskapene som eier flesteparten av sine fly.

Emirates installerte et satelittbasert system for mobilbruk på ett av sine fly av typen Boeing 777 allerede i slutten av fjoråret. Tidlig i februar vil det gjeldende flyet og dets satelittsystem tas i bruk i en internasjonal rute. Hvilken rute er ennå ikke avduket.

Noen begrensninger
Når du sitter i flyet kan du lkevel ikke bruke mobilen helt fritt. Satelittsystemet vil ikke støtte datatrafikk, kun mobilsamtaler og tekstmeldinger. Du vil heller ikke kunne bruke mobilen når flyet er i en høyde på under 3000 meter (9800 fot). Grunnen til det er at flyets systemer ikke skal kunne forstyrre landbaserte kommunikasjonssystemer.

For noen vil kanskje også prisen bli en begrensning. Emirates' mobilleverandør Aeromobile sier prisen vil ligge på 3 til 3,5 dollar per minutt, noe som tilsvarer rundt 20 kroner i minuttet. Tekstmeldinger vil være gratis å motta, og koste en dollar å sende. Det tilsvarer omtreng 6,50 kroner.

Sist, men definitivt ikke minst, vil alle passasjerer hos Emirates bli oppfordret til å ha mobilen stilt inn på lydløs. Det vil nok mange passasjerer sette pris på.

Kommer du til å bruke mobilen din i flyet? Diskuter i forumet.

(Kilder: New York Times, SAS, Aboutelecronics.eu)

Les også
- Hurra for mobilforbud på flyet
Les også
Tillater mobil på flyet
annonse