Tek.no

Nyhet

Nå kommer Mac OS X - Tiger

1 Mai 2005 19:30Først publisert 29 Apr 2005 19:00
annonse


Skrivebordet i Mac OS X Tiger

For et par dager siden var en rekke pressefolk samlet for å høre om Apples siste operativsystem, med kodenavnet Tiger. Mac-brukerne har mye spennende å se frem til, det er i hvert fall sikkert. Det er ikke alle funksjonene som egner seg for en gjennomgang akkurat nå, men vi skal raskt nevne de viktigste.

Spotlight
Spotlight er et integrert søkeverktøy som søker i filenes metadata. Dette er data som for den vanlige bruker ikke er synlig, men som inneholder forskjellig slags informasjon om filen. Denne informasjonen blir brukt av Spotlight under søket.

Dette åpner for treff midt i et PDF-dokument, blant drøssevis av e-post eller i en mappe du hadde glemt at eksisterte. Programmet gjør det enkelt å finne alle typer dokumenter som har med et aktuelt tema.


Spotlight i aksjon

annonse

Dashboard
Dashboard er en samling med fritt valgte småprogrammer, kalt "widgeter". Dette kan være små praktiske programmer som værvarselsprogrammet Weather, aksjeprogrammet Stocks eller bare en enkel kalkulator.

Et annet kjekt program er Flight Tracker, der man enkelt søker på tilgjengelige flyavganger mellom to destinasjoner. For en komplett liste over hvilke programmer som følger med kan man sjekke ut Apples hjemmesider.

Automator
Automator er et praktisk verktøy som kan gjøre diverse rutinearbeid på en rask og enkel måte. Man lager en rutine i programmet ved å flytte objekter, peke og klikke. Når rutinen er ferdig laget kan Automator gjøre den samme jobben på nytt og på nytt. Dette kan for eksempel være skalering av bilder, vannmerking, kryptering og sending med e-post. Bilder som droppes på den aktuelle Automatoren vil dermed ble skalert ned, være krypert, ha vannmerke og bli sendt avgårde.

Under pressevisningen var det selvfølgelig mye som ikke gikk helt som det skulle. Så ting fungerer kanskje ikke alltid like smertefritt på en Mac som man kanskje skulle tro.


Spotlight i aksjon i kontrollpanelet

Safari RSS
Nytt på nettleserfronten hos Apple er støtte av RSS-strømmer. Safari har innebygd støtte for standardene RSS 0.9, RSS 1, RSS 2 og Atom, og er kompatibelt med alle RSS-strømmene på Internett. Dermed er det ikke lenger nødvendig å gå til de enkelte nettstedene for å se etter nye artikler. Dette forutsetter naturlig nok at det aktuelle nettstedet avgir en RSS-strøm.

iChat AV
Apples chatteprogram har fått en klar forbedring når det gjelder funksjoner. Blant annet finner man nå støtte for opptil tiveis audio-kommunikasjon og fireveis video-kommunikasjon.

Quicktime 7
Den store nyheten med Quicktime 7 er den innebygde H.264-kodeken. H.264 er valgt som bransjestandarden for 3GPP, MPEG-4 HD-DVD og Blu-ray. Denne kodeken vil derfor være meget sentral for alt fra mobile multimediafiler til filmer i HD-format.

Forbedret nettverksstøtte
Tilkobling til eksisterende Windows-nettverk skal ha blitt enklere. Dette gjelder spesielt på SMB-protokollen, der det med Tiger bare skal være å koble til nettverkskabelen. Hvis det ikke er noe spesielt med nettverket skal alt gå av seg selv. Dette skal være tilpasset Windows 2000 og XP, så det kan være noe problemer med Windows NT.

Pris og tilgjengelighet
Mac OS X Tiger slippes i dag den 29. april klokken 18.00 lokal tid over hele verden. Det vil si at australske brukere allerede har hatt muligheten til å teste Tiger, mens vi i Norge får tilgang til Tiger i god tid før de amerikanske kundene.

Når det gjelder prisen ligger den på 1190 kroner for én bruker, mens en familiepakke for opptil fem brukere ligger på 1790 kroner. I tillegg finnes det en studentversjon som skal koste 799 kroner. Alle versjonene er oppgraderingspakker.

annonse

Les også