Tek.no

Nyhet

Se U2 på iPod-en

13 Okt 2005 13:05

Da Apple introduserte sin nye iPod på onsdag, ble det klart at det nå kommer videomuligheter til den populære musikkspilleren. iPod vil heretter komme i utgaver med 30 og 60 gigabyte lagringsplass, noe som i følge Apple gir plass til 7500 og 15000 sanger, eller to og tre timer med video.

Apple holder seg til samme design som de store iPod-ene, og lanserer den videospillende nykomlingen i hvitt så vel som svart. 30 gigabyte-utgaven har målene 10,4 x 6,1 x 1,1 cm, mens storebror på 60 gigabyte har de samme målene men er 0,3 cm tykkere. Dette er noe mindre enn dagens iPod, men mye større enn iPod Nano, med sine 9,0 x 4,0 x 0,69 cm.

Spilleren har en 2,5 tommers fargeskjermskjerm med en oppløsning på 320 x 240 piksler, altså en fjerdedel av VGA-oppløsning. Dersom du vil se på video eller kjøre lysbildefremvisning på TV, er det også mulighet for det via en egen ladestasjon med TV-tilkobling.

Har du denne ladestasjonen kan du fjernstyre iPoden med en fjernkontroll som er mistenkelig lik iPod Shuffle, bare med en ekstra knapp og en mørk farge på toppen. Både ladestasjonen og fjernkontrollen er ekstrautstyr.

Det er ikke lenge siden Steve Jobs sådde tvil om det i det hele tatt ville komme en video-iPod med det første. Jobs sa at videomuligheten allerede lå i nettbutikken iTunes, men at han tvilte på at noen ville kjøpe en dedikert videospiller til å spille av disse videoene. - Ingen har hatt suksess med dette ennå, sa Jobs på Apple expo i Paris tidligere i høst.

Og det kan kanskje være grunnen til at video-iPoden ikke har vært noe Apple åpent har fokusert på. Videospillere fra blant andre Creative med Microsofts Portable Media Center-operativsystem har ikke hatt noen stor suksess hittil.

Kun amerikanske kunder
Det Apple har som de andre mangler i denne sammenhengen er innhold. Og dette er den egentlige nyheten. De amerikanske TV-selskapene Disney Television og ABC har nemlig inngått en avtale med Apple om leveranse av TV-programmer. Dette betyr i praksis at du vil kunne laste episoder av for eksempel Frustrerte Fruer og Lost dagen etter de har gått på TV. Foreløpig kan man laste ned de tre første episoden av Lost sesong to.

Prisen per episode er $1,99, altså omtrent 12 kroner. I tillegg får du også muligheten til å laste ned musikkvideoer gjennom iTunes.

Videosjappa til Apple er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge. Inntil videre er det kun amerikanske kunder som får laste ned TV-serier. Mye annet videomateriale er imidlertid tilgjengelig for nedlastning i nye iTunes 6 for norske brukere.

Prisen på iPod 30 og 60 gigabyte ligger på henholdsvis 2750 og 3690 kroner i Apples nettbutikk.

(Kilder: PCmag.com, The Register, The Inquirer, LA Times, dinmac.net)

Les også
Mobil-TV vokser
Les også
iPod på slankekur
Les også
iPod Movie Player utsatt
Les også
Snacks for iPod
annonse

Les også