Nyhet

Yonah får "Smart Cache" og Hyper-Threading


Pentium M basert på Dothan-kjernen

Med lanseringen av en rekke dobbelkjerneprosessorer i Pentium D-serien kan Intel nå fokusere litt mer på dobbelkjerner for det bærbare markedet. Foruten å være den første dobbelkjerneprosessoren for bærbare vil det også være den første prosessoren som blir produsert med 65 nm-teknologi.

Intel kan melde at Yonah vil ha 151,6 millioner transistorer, 667FSB, og Hyper-Threading. Når det gjelder plattform vil den enten komme som BGA479 eller PGA478. Begge kjernene deler bus og L2-cachen.
"Smart Cache"
Det er den delte cachen som Intel har kalt "Smart Cache". Fordelen med denne teknologien skal være at hver av kjernene har tilgang til hele cachen dersom den andre kjernen skulle være passiv for øyeblikket. I tillegg skal det være en fordel at begge kjernene har tilgang til den samme informasjonen uten at denne må lagres i to ulike cache-områder.

Effektforbruk
Effektforbruket på Yonah skal ligge på samme nivå som dagens enkelkjerneprosessorer, nemlig rundt 25 watt. Intel forklarer dette med forbedret dvalefunksjon, SpeedStep og overgangen til 65 nm-teknologi.

32-bits prosessor?
Intel skal visstnok ha bestemt seg for at Yonah skal være en 32-bits prosessor. Teknologien for 64-bit skal være på plass, men Intel mener markedet må modnes noe mer før det er aktuelt med 64-bits prosessorer. Vi synes nå dette høres svært merkelig ut. Det er jo ikke lenge siden en annen representant fra Intel snakket varmt om 64-bits applikasjoner. Ryktene skal ha det til at en 64-bits implementering ville føre til både større kjerner og høyere effektforbruk. Tiden vil imidlertid vise hva som blir tilfelle.

Tilgjengelighet
Det har hersket ulike meninger om når Yonah egentlig vil bli å finne på markedet. Produksjonsstart er nå satt til slutten av året, med et salg som kan starte i første kvartal 2006.

(Kilde: Tom's Hardware, )

Les også
Satser på hjemmeunderholdning
Les også
Intel vil vise ny prosessorarkitektur
Les også
Vil lage redundante mikrobrikker
Les også
Virtualisering og bedre grafikk i Napa
Les også
Veikart: Intel Yonah
Les også
"Mobile" dobbelkjerner fra Intel og AMD
Les også
Yonah først tilgjengelig i Q2 06?
Les også
Avansert strømstyring i "Yonah"
Les også
"Yonah" med både enkel- og dobbelkjerne
Les også
Utviklingen av 65 nm i rute
annonse