Til hovedinnhold

Slik ser du film på mobilen

Å se video på mobilen er for mange mer en teoretisk mulighet enn noe en kan få til i praksis. Mange telefoner kan kun spille noen få videoformater, og de færreste kan spille videoene du har på PC-en din.

For smarttelefoneiere er ikke dette noe stort problem. Har du Windows Mobile, Symbian eller andre plattformer finnes det videospillere som kan spille de fleste formater. Har du en "vanlig" telefon er det med en gang verre, for du har ikke uten videre mulighet til å installere støtte for flere formater.

Denne guiden tar for seg video for telefoner som ikke er smarttelefoner, og viser deg hvordan du kan se video på din mobil.

Finn ut hva du trenger

LG KU990 er en telefon som støtter Divx.

Tommelfingerregelen når det gjelder video til mobilen er at du må konvertere filmen til å passe din telefon. Noen telefoner fra Samsung og LG har innebygget støtte for Divx-video, noe som gjør det svært enkelt å konvertere og spille av video på disse.

Telefoner flest støtter imidlertid ikke Divx eller andre populære videoformater. Da må du konvertere til et format telefonen din forstår.

Slik gjør du det

Det første du trenger er et verktøy til PC-en din som kan konvertere video. Ett av de bedre programmene vi har funnet er Koyote Free Video Converter. Dette er, som navnet antyder, en gratis videokonverterer. Her laster du ned Koyote »

Mac-brukere kan prøve for eksempel Xilisoft Video Converter, mens Linux-brukere kan prøve Ffmpeg.

Så snart du har installert programmet, er du klar til å konvertere video du har på PC-en eller for eksempel en DVD. Nå må du konvertere videoen til et format som passer til din telefon.

Kodeker og filformater

Windows-telefoner støtter Windows Media Video uten at du trenger ekstra programvare.
Nokia 6600 Fold er et eksempel på en telefon som spiller video i 3GP-format.

Å velge format er den vanskeligste delen. For det første må du velge en kodek telefonen din kan lese. Kodeken angir hvordan videoen er komprimert, og din telefon må kunne dekode denne informasjonen for å vise videoen.

Du må dermed finne ut hvilken videokodek din telefon støtter. Det finnes en rekke forskjellige, og det er vanlig at det er støtte for to eller tre forskjellige.

Dersom du har en telefon som støtter Divx, Windows Media Video eller andre "vanlige" kodeker er det en smal sak å finne en som du kan bruke. De fleste telefoner bruker imidlertid kodeker kalt H263, H264 og MPEG4.

Hva din telefon støtter finner du ved å sjekke spesifikasjonene til din telefon på mobilprodusentens hjemmesider.

Deretter velger du en støttet kodek i videokonverteringsprogrammet på PC-en.

Deretter må du putte det hele inn i et filformat telefonen din kan lese. Et eksempel på et filformat er .AVI, som for eksempel de fleste Divx-filmer lagres i. Noen telefoner støtter da også dette, men de fleste kan kun lese et format som heter 3GP.

En 3GP-video inneholder altså video komprimert med en kodek, som for eksempel H264. 3GP-filen inneholder dessuten et lydspor, slik at lyd og bilde er pakket inn i samme fil. Også her må du passe på å velge et lydformat telefonen din støtter, som MP3 eller AAC.

Velg rett størrelse

Du må også konvertere videoen til en størrelse som er praktisk å bruke på mobilen. Her bør du bruke skjermens oppløsning som rettleder.

Har du en telefon som har en skjermoppløsning på 240 x 320 piksler bør du velge å konvertere videoen til å være 320 piksler bred. Husk at bredden på videoen alltid er det første tallet i oppløsningen, og at du bør bruke det høyeste tallet i din skjermoppløsing. Har du en skjerm med oppløsningen 176x220 piksler skal du altså bruke 220 piksler som bredde. Grunnen til dette er at du skal se videoen i fullskjerm med liggende visning dersom det er mulig.

Bithatstigheten er også viktig, siden det angir hvor mye informasjon et sekund med video skal inneholde. Som med lyd vil lavere bithastighet føre til dårligere kvalitet. Vi anbefaler deg å bruke en bithastighet på minst 500 kbps.

Antallet bilder per sekund (FPS eller frames per second) er også viktig å tenke på. Vanlige TV-bilder viser 24 bilder i sekundet. Velger du et lavere tall enn dette vil videoen oppleves som hakkete.

Du må også tenke på sideforholdet (aspect ratio). Dersom videoen er i bredformat (16:9) bør du beholde dette sideforholdet når du konverterer. Gjør du ikke det vil videoen strekkes, noe som kan gjøre at objekter ser ut til å være lengre i høyden enn normalt.

Lyden er også viktig

Lydkvaliteten er også viktig. Skal du se på videoklipp på for eksempel en halvtime kan det være plagsomt om videoen har lav lydkvalitet. Vi foretrekker stereolyd i AAC dersom det er støttet, med en bithastighet på minst 96 kbps.

Eksempel fra Koyote: Her har vi valgt kodek H264, størrelse 320x240 piksler, sideforholdet 4:3, 25 bilder per sekund og en bithastighet på 1063 kbps. Nederst til venstre har vi valgt filformatet 3GP. (Klikk for større bilde)

Du bør dessuten utstyre telefonen din med et minnekort som er stort nok til å lagre video. En film eller en halvtimesepisode kan fort ta flere hundre MB, så en minnekort på minst 2 GB er å foretrekke.

Problemer du kan møte på

Dersom bildet og lyden hakker når du spiller filmen på mobilen kan det komme av flere årsaker. Det første du bør prøve er å redusere bithastigheten på filmen. Det er ikke nødvendig å ha video i 2 Mbps på en liten mobilskjerm. Mange mobiltelefoner vil uansett ha problemer med å dekode video i så høy kvalitet. Du kan også forsøke å justere ned lydkvaliteten.

Har du fortsatt problemer anbefaler vi deg å redusere oppløsningen på videoen, og hvis det vedvarer er det lurt å prøve seg frem med å justere ned antallet bilder per sekund. Du kan også forsøke deg frem med andre videokodeker dersom telefonen din støtter dette.

I det hele tatt er det en god idé å prøve seg frem for å finne kombinasjonen av alle de nevnte faktorene. Da vil du etterhvert finne en innstilling som passer din mobil.

Er din telefon egnet?

Det er vanskelig å gi et konkret svar på om din telefon vil fungere som videotelefon. Selv om de fleste telefoner i dag kan vise video, er det ikke alle som er egnet. For eksempel vil ikke en telefon som ikke kan vise video i full skjerm fungere så bra, i og med at kun et lite område av skjermen vil vise video.

Videre er det mange telefoner som ikke vil ta hensyn til sideforholdet i videoen. Du kan for eksempel oppleve at en video i bredskjermformat strekkes i høyden for å tilpasses skjermstørrelsen. Dette kan være irriterende.

Noen telefoner har et såpass tynt utvalg av støttede videokodeker at det neppe vil ha noe for seg å bruke dem som videotelefoner i det hele tatt. Noen støtter for eksempel kun H263 i maks 15 bilder i sekundet og et fastsatt størrelsesforhold. I disse tilfellene kan det være like greit å slå fra seg tanken om å bruke den som videospiller, da sluttresultatet uansett ikke vil blir særlig pent.

Generelt vil vi ikke anbefale telefoner som ikke kan vise video i fullskjerm, eller som har skjermoppløsning lavere enn 240 x 320 piksler. Skjermstørrelsen bør være minimum to tommer slik at videoen ikke blir for liten.

Har du smarttelefon?

Dersom du har en smarttelefon er du mye bedre stilt enn dem som har "vanlige" telefoner. Du kan nemlig lett installere nye videospillere som kan lese flere formater. For eksempel finnes en egen Divx-videospiller til både Symbian-telefoner og Windows Mobile-telefoner.

Har du gjort deg erfaringer med å spille av video på mobiltelefonen? Del dem gjerne med oss i forumet »

Mobilskolen

I lomma di har du et videokamera, en helproff kalender, en adressebok, en mp3-spiller og mye annet. I mobilskolen viser vi deg hvordan du bruker de nedstøvede funksjonene i mobilen din.

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din
Del 27: Ta backup av mobilen
Del 28: Få gratis ringetoner og bakgrunnsbilder
Del 29: Tar du med mobilen på ferie?
Del 30: Lader du mobilen ofte?
Del 31: Dette bør mobilen din kunne
Del 32: Slik får du Office på mobilen
Del 33: Slik bruker du mobilen som modem

annonse