Til hovedinnhold

AMD fyller år

1. mai 1969 ble Advanced Micro Devices, eller AMD, grunnlagt av Jerry Sanders og syv andre fra Fairchild Semiconductor. I starten var det litt forskjellig som ble produsert, men i 1975 hadde de en klone klar av Intels 8080-prosessor. Dermed var kursen for AMD satt, selv om de strengt tatt forsøkte seg på litt annet også i tiden som fulgte. Intel-kompatible produkter var veien å gå.

Slik var det også lenge, hadde man en Intel-basert maskin kunne man oppgradere med en AMD-prosessor på en senere tidspunkt og dermed spare store summer. Prisen var nemlig alltid en god grunn for å handle AMD. Bygget man maskinene selv så brukte både AMD og Intel den samme sokkelen. Dermed hadde man en stor grad av valgfrihet som gjør det litt fristende å komme med det forslitte "alt var så mye bedre før". Det store utvalget av hovedkort og prosessorer man har i dag er jo vel og bra, men smak litt på det.

AMD var likevel lenge i skyggen av Intel. Greit nok at de var billigere, men de hadde også dårligere ytelse. Slik var det lenge, men så kom AMD med Athlon og da begynte folket for alvor å legge merke til AMD. Gamle vaner var likevel vonde å vende, folk flest handlet Intel-prosessorer selv om AMD hadde rimeligere og bedre produkter. Dermed fikk AMD aldri skikkelig fotfeste før Intel kom med sin Core 2-serie sommeren 2006.

Resten av historien er vel kjent, Phenom ble introdusert og skulle bringe AMD tilbake til toppen. Slik gikk det nå ikke, og heller ikke Phenom II greide å rive Intel ned fra ytelsestronen.

Nå feirer AMD seg selv med å ha en rekke konkurranser. Ankepunktet er at disse konkurransene kun er åpne for folk over 18 år med amerikansk statsborgerskap. I tillegg skal lanseringen av Athlon X2 7850 Black Edition være en slags gave til alle andre.

Gratulerer med dagen AMD!

annonse