Skeptisk til Enterprise Linux

Greg Kroah-Hartman, en utvikler som jobber tett med Linus Torvalds og Andrew Morton, har denne uken uttalt at han er svært skeptisk til modellen bak Enterprise Linux. Ifølge Internetnews sier han også at han ikke har tro på et slikt konsept og at modellen passer svært dårlig for de fleste selskaper.

Enterprise Linux er et fenomen som har oppstått hos Red Hat og Novell SUSE ved at man kjører en noe eldre Linux-kjerne der man stort sett har oversikt over de fleste sikkerhetshullene og nødvendige oppgraderingene. Fordelen ligger først og fremst i stabilitet og det faktum at man ikke mister funksjonalitet etter en oppgradering av et bibliotek. I tillegg er det enklere og sikrere å gjennomføre oppgraderingene siden "patchene" har blitt kvalitetssikret gjennom Novell og Red Hats kanaler.

Man betaler typisk et par tusenlapper i året for å ha tilgang til kvalitetssikrede oppdateringer samt profesjonell kundestøtte. 

Dersom du konstant er ute etter den nyeste funksjonaliteten i Linux-kjernen eller applikasjonene på topp, er Enterprise Linux ikke noe for deg ettersom man her fokuserer på forutsigbarheten i programvareversjoner som ble sluppet for 6-18 måneder siden.

Selv om Kroah-Hartman definitivt har integritet som en sentral Linux-utvikler, vil nok en rekke bedrifters driftsavdelinger allikevel være uenig at Enterprise Linux er et ikke-fungerende konsept siden man faktisk kan spares for mye hodebry.

De fleste vil nok argumentere for at Enterprise Linux faktisk er mer stabil enn "vanlig" Linux, men fordelene og ulempene kommer stort sett frem med tanke på funksjonalitetsbehovet. Uansett er det heller ingen umulighet å kompilere inn sin egen kjerne og programvare på Enterprise Linux, men da mister man support og fungerende oppdateringer direkte fra leverandøren.

Kroah-Hartman kommenterte også et spørsmål i forbindelse med: "Hva skjer med Linux dersom Linus Torvalds forsvinner?" Han bekreftet raskt at utviklingen vil foregå videre på nøyaktig samme måte som når Torvalds tar seg ferie. Så lenge det finnes et kreativt open-source-miljø og noen er villig til å ta ansvar er det neppe noen sjanse for at Linux vil oppleve problemer på videreutvikling - selv uten Torvalds. Gjennom de siste årene har de største selskapene i industrien også annonsert egne Linux-strategier for sine produkter - IBM, Novell var tidlig ute, mens både HP og Sun i dag også kan legges til på listen.

(Kilde: Internetnews)

Les også
Oracle Enterprise Linux snart klar
Les også
Novell kan miste retten til å selge Linux?
Les også
Novell planlegger Real-Time Enterprise Linux
Les også
RHEL5 i beta og støtter virtualisering
annonse