Tek.no

Nyhet

Advarer mot at myggjagere kan være helseskadelige

FHI: – Det er ikke smart å inhalere disse stoffene.

Myggjagerne fra Thermacell er svært effektive i bruk, men gassen de gir fra seg bør ikke pustes inn, og du bør være forsiktig med hvor du kaster restene når du bytter refill.
Ole Henrik Johansen, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
16 Juli 2020 13:11

Elektriske myggjagere med gass har blitt populære de siste årene, og også her på Tek har vi prøvekjørt dem med godt resultat. Disse fungerer altså godt, men i en gjennomgang hos Dinside melder Folkehelseinstituttets Preben Ottesen at du bør unngå å puste inn gassen disse gir fra seg.

– Du dør ikke av dem, men det er ikke smart å inhalere disse stoffene, forklarer Ottesen.

Årsaken er at virkestoffet som brukes i disse jagerne er gassen D-allethrin. Gassen er en kopi av den enkelte planter lager selv, og den er giftig for mygg. I tillegg er den skadelig for fisk og annen vannlevende fauna, i tillegg til at det kan være skadelig for katter, hunder og andre dyr.

Mennesker kan også ta skade av det om man utsetter seg for det i store mengder og over lang tid.

Miljødir.: - Stoffet er tillatt for dreping, ikke jaging

FHI er ikke de eneste som har tanker om myggjagerne. Også Miljødirektoratet har uttalt seg om dem til NRK, og seniorrådgiver Erling Spikkerud mener at markedsføringen av produktene er ulovlig. Det kommer av at stoffet er godkjent til bruk for å drepe insekter, men ikke til å jage dem.

Også Spikkerud peker på at D-allethrin kan være et farlig stoff ved feil bruk.

– Det er derfor ikke tillatt å markedsføre produkter som Thermacell for å jage vekk insekter, forklarer han og presiserer at det kun er tillatt å markedsføre for bekjemping eller dreping av insekte, sier han til NRK.

Avviser at Thermacell-markedsføring er ulovlig

Det er selskapet Noragent som står bak Thermacell-produktene, og daglig leder Thomas Holmen-Jensen forklarer til NRK at produktene er ufarlige så lenge de brukes slik bruksanvisningen viser. Han avviser også at markedsføringen er ulovlig.

– D-allethrin er skadelig for fisk i vann, derfor står det tydelig at mattene til produktet ikke skal kastes i vann, forklarer Holmen-Jensen.

– Når produktet brukes i henhold til anvisning er hensikten å jage bort insekter, og da primært blodsugende mygg, ikke å drepe dem, sier han til statskanalen.

DEET er gullstandarden, men ...

Blant de andre løsningene som gjennomgås i Dinsides oversikt er de mer tradisjonelle myggsprayene og oljene som blant annet inneholder DEET.

DEET er i seg selv et omdiskutert stoff, der det tidligere har vært forbud mot konsentrasjoner på over 20 prosent i insektmidler. Dette forbudet er senere myket opp til at produkter med høyere andel kan selges etter godkjenning, og Miljødirektoratets liste over godkjente biocidprodukter inneholder en rekke produkter med opptil 50 prosent DEET-innhold.

Ottesen i Folkehelseinstituttet er heller ikke udelt positiv til stoffet, selv om han forklarer at det regnes som «gullstandarden» innen myggmidler. Han påpeker overfor Dinside at enkelte reagerer på stoffet og anbefaler at det vaskes av huden så fort man ikke trenger beskyttelsen lenger.

Nettstedet hopper også innom både myggfangere og lydskremmere, der det konkluderes med at førstnevnte faktisk fanger mygg, men uten noen indikasjon på hvor mange som er igjen og om du kan regne med å bli mindre plaget av familiene til blodsugerne du fanger. Lydskremmere har aldri fått solide vitenskapelige bevis bak seg, og Ottesen mener det ikke fungerer i det hele tatt.

Gassfrie alternativ

Det finnes imidlertid enda en vri ved siden av gass, myggoljer og lydskremmere. Leverandøren Moskitofree lager to dingser som de hevder kan gjøre bæreren «usynlig» for myggene.

Den skremmer altså ikke vekk mygg, og dreper dem heller ikke, men i stedet skal den oppladbare dingsen kunne gjøre endringer i luften som gjør at tingene mygg går etter, så som CO2 i utåndingsluften din, blir usynlig for de små vampyrfluene.

Fordelen er at du slipper å kjøpe dyre refiller til produktene, og at du helt slipper å tenke på at produktene er giftige for fisk, mennesker eller kjæledyr. Du må bare sørge for å lade dem opp med jevne mellomrom.

Vi har Moskitofree inne, eller rettere sagt ute, til test. Og det gjenstår å se om vår anmelder har overlevd fisketuren ubesudlet av sultne snabler, eller om han har blitt myggmat i sin helhet.

annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading