Til hovedinnhold

Også Canon skal ha blitt angrepet av løsepengevirus

Et 20-talls Canon-domener er alle nede, og har vært det i noen dager allerede. Tidligere fikk man en feilmelding, men nå har Canon i alle fall maktet å få opp en grafikk.

Canon skal ha blitt utsatt for et løsepengevirus (ransomware) som tok ned den amerikanske nettsiden, e-post og en rekke interne applikasjoner, ifølge Bleeping Computer. De viser til en intern beskjed som var sendt til ansatte.

Også Canons bildelagring image.canon skal ha vært nede, en nedetid som oppsto 30. juli og varte helt til 4. august. Her skal noe data også ha gått tapt, ifølge en melding Canon sendte til brukere, men dette skal visstnok ikke ha vært relatert til løsepengeangrepet.

Canons amerikanske nettsted er fortsatt nede, og totalt er det rundt 20 Canon-domener som er rammet. Forsøker du å besøke dem nå får du du en melding om at Canon jobber med å «forbedre» nettstedet.

Stjeler filer, krypterer systemer

Bleeping Computer har identifisert løsepengeangrepet som Maze, et virus som først stjeler ukrypterte filer fra de angrepne maskinene, før de til slutt går inn og krypterer alt innholdet på dem.

Dermed kan angriperne true med å offentliggjøre potensielt sensitive filer om ikke bedriftene betaler - som også gjør at de vil kunne ramme bedrifter som eventuelt har full backup av sine data.

Maze driver også en nettside hvor de blant annet legger ut data fra bedrifter som ikke betaler. Folkene bak sier til Bleeping Computer at de stjal 10 terabyte med data fra Canon, inkludert private databaser og liknende. De la imidlertid ikke frem noen bevis for at de faktisk sto bak.

Garmin skal ha betalt

Også Garmin ble nylig utsatt for et liknende angrep, da av noe som ble antatt å være et virus kalt WastedLocker. Store deler av deres tjenester ble låst ned, blant annet muligheten til å synkronisere aktivitetsdata fra klokker mot Garmin Connect.

Ifølge Sky News skal Garmin ha betalt angriperne flere millioner dollar i løsepenger for å få krypteringsnøkkelen og dermed kunne låse opp systemene sine.

Alle Garmin-tjenester er nå oppe igjen, ifølge selskapets egen statusside.

annonse