Tek.no

Nyhet

Apple-patent: iPhone-skjerm bare synlig gjennom briller

Apple med uvanlig vri på privatlivsskjerming.

Finn Jarle Kvalheim
17 Juli 2020 09:23

Hvis du befinner deg i en folkemengde kan det være vanskelig å få sett informasjon på mobilskjermen uten at sidemannen kan se alt som foregår på mobilen. Det finnes løsninger så som plast du kan legge over for å begrense innsynsvinkelen, i praksis med innholdet synlig kun rett forfra. Men det går utover bildekvaliteten igjen. Nå har Apple patentert en ny måte å begrense innsynet på.

Deres patenttegninger viser en skjerm som ikke er leselig i seg selv, men der innholdet er synlig gjennom briller man har på seg.

Det har lenge gått rykter om Apples AR-briller, Apple Glass, og nettstedet Pocketnow som har skrevet om patentet mener at de to tingene henger sammen. Kort sagt; eieren av telefonen vil se innholdet med Apple Glass på seg, mens folk rundt ikke vil kunne tyde informasjonen på skjermen.

Til venstre en tilsynelatende innholdsfri mobilskjerm, til venstre mobilskjermen tolket gjennom Apples mulige løsning.

Mobilskjermen tolkes av brillene

Ut fra Apples egen beskrivelse i patentet skal de to enhetene være koblet sammen. Det skal hverken være snakk om helt svart skjerm på mobilen eller noen form for passiv filtrering av innholdet. I stedet skal brillene ha påmonterte kamera som ser det som foregår på mobilskjermen og derfra kan innholdet oversettes ved at brillene modifiserer det som vises på mobilskjermen.

Det er flere beskrivelser av løsningen i selve patentregistreringen. En litt annerledes beskrivelse viser til at apper kan kjøre på hovedskjermen uten å vise innholdet andre steder enn i brillene. I praksis blir det muligens en app der selve innholdet innenfor knapper og grafikk er svart på mobilskjermen, men legges over i brillene.

Løsningen er døpt Privacy Screen, og er vist frem i patentet med både stor og liten skjerm, så Apple ser tilsynelatende for seg denne brukt med både iPad og iPhone, og muligens Mac-er i tillegg.

Uforutsigbare patenter

Som vanlig med patenter er det høyst uforsutsigbart når eller om i det hele tatt teknologien vil bli tilgjengelig. Apple Glass-brillene har vært på ryktebørsen et par år allerede, og har så langt ikke blitt lansert.

For Apples del er det typisk at rykter kan gå i ganske lang tid før nye produkter blir lansert. Både første og andre modell iPhone SE var på ryktebørsen en god stund før de ble realiteter. Det samme var Apple Watch og de tiltakende størrelsene på iPhone-skjermene. Akkurat nå er vi i en periode der det omtrent det siste året har gått rykter om at Apple vil kutte ut Lightning-kontakten i iPhonene sine til fordel for USB C.

Et rykte kan altså bruke svært lang tid på å manifestere seg, og selv om patenter ofte inneholder gode idéer er det slett ikke sikkert de noen gang blir noe av. Men det er til dette patentets fordel at Apple Glass allerede har vært snakket om lenge, og at funksjonen som beskrives er en løsning som kan være både teknisk gjennomførbar og ønsket av brukerne som i dag gjerne bruker innsynshindrende film fra for eksempel 3M for å verne privatlivet når mobil eller PC brukes på toget.

annonse

Les også